čtvrtek 19. září 2024

Před Vánoci řádí podvodné eshopy

Policie varuje před podvodnými eshopy, které vás nalákají na nízké ceny, ale pravého zboží se od nic nedočkáte.

vánoční dárky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Základem nakupování po eshopech je, že si vámi vybraný online obchod ověříte. Působí věrohodně? Zaměřte se na celkový vzhled webových stránek, na úroveň češtiny, informace jako kontaktní údaje a také obchodní a reklamační podmínky. „V ideálním případě si název domény ověřte na stránkách České obchodní inspekce, která zveřejňuje seznam rizikových e-shopů,“ uvádí policejní kapitánka Lucie Kostečková.

Policie také varuje před ověřováním eshopů jen za pomocí hodnocení, které ne vždy jsou věrohodné. Dále byste si měli cenu zboží porovnat u různých prodejců, pokud vámi vybraný eshop nabízí zboží za výrazně nižší cenu než konkurence, tak je možné, že se jedná o podvod. „Je zde riziko, že vám zakoupené zboží nikdy nedorazí či se bude jednat o jiný produkt nebo falsifikát originálního výrobku, který je vyrobený z levnějších materiálů a často ani nemá deklarované funkce,“ varuje Kostečková.

Až vám balíček dorazí, co nejdříve zkontrolujte jeho obsah pro případnou reklamaci. Pokud se stanete obětí podvodu, kontaktujte Policii ČR na tísňové lince 158 nebo na policejní služebně.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Policie ČR

Související

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

18883170512_d04ee788dc_c
Zahraniční

Vánoc se blíží. Venezuela křesťanské svátky posunula na 1. října