sobota 5. října 2024

Před sto lety zemřel Alois Rašín. Ministr financí, jenž se zasloužil o korunu

Před sto lety zemřel na následky atentátu první československý ministr financí Alois Rašín. Autor zákona o zřízení samostatného Československa a také československé měny - koruny.

Alois Rašín

Alois Rašín
Zdroj: ČT Edu

  • Alois Rašín
  • Zdroj: ČT Edu

Alois Rašín byl významný československý státník, který byl mimo jiné autorem textu prvního zákona o zřízení samostatného státu. 28. října 1918 spolu s Antonínem Švehlou, Jiřím Stříbrným, Františkem Soukupem a Vavrem Šrobárem vyhlásil samostatný stát. Zasloužil se o vytvoření československé měny - koruny, a stabilizaci ekonomiky země.

V ranních hodinách 5. ledna 1923 na něj byl spáchán atentát. Rašín toho dne vyšel ze svého bytu v Žitné ulici v Praze a chtěl nasednout do ministerského auta. Byl ale postřelen do zad a boku. Svým zraněním podlehl 18. února 1923. Atentátníkem byl mladý anarchokomunista Josef Šoupal, který byl vzápětí polapen. Ve své výpovědi se přiznal, že chtěl Rašína zabít coby symbol kapitalismu.

Ono je to těžké. Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus. A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída.“ – jeden z citátů Aloise Rašína

Rašín byl velmi cílevědomý a pracovitý. Byl demokratem a zaníceným vlastencem. Byl znám pro svou poctivost a skromnost. Měl rád přírodu, celé dny dovolené trávil vycházkami do lesů, kde s chutí sbíral houby.

V roce 1998 by natočen televizní film věnovaný Rašínovi s názvem Atentát na ministra financí. Před pěti lety uvedla Česká televize dvojdílnou minisérii Rašín, v níž významného politika ztvárnil Ondřej Vetchý.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: crg.cz

Související

Saxon_Rockharz_2016_03
Hudba

Nejen Iron Maiden. Padesátiny v Praze oslaví i Saxon s albem Wheels Of Steel

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety

86600ec0918e5662ff1bee307aa53378
Film a TV

Nezapomenutelný herec malých rolí. Václav Štekl by oslavil pětadevadesátku

vesnicko-ma-strediskova
Film a TV

Petr Čepek byl mužem mnoha tváří. Zvládal komediální i dramatické role.