sobota 18. května 2024

Před 87 lety zmizela beze stopy. Sonar prý objevil letadlo Amelie Earhart

Již 87 let uběhlo od tajemného zmizení letkyně Amelie Earhart, která jako první žena přeletěla Atlantický oceán. Vědci nyní tvrdí, že sonar objevil zbytky jejího letadla v hloubce 4,8 kilometrů.

Amelia Earhart

Letkyně Amelia Earhart
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Letkyně Amelia Earhart
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Jedna z největších záhad v historii letectví. Pilotka Amelia Earhart v roce 1928 jako první žena přeletěla Atlantik. Tato odvážná letkyně a průkopnice létání se stala ikonou své doby díky svým odvážným leteckým výkonům a touze prolomit ženské stereotypy. O devět let později zmizela nad Tichým oceánem, když se spolu se svým navigátorem Fredem Noonanem pokoušeli obletěl zeměkouli kolem rovníku. Jejich cílem bylo dosáhnout Howlandova ostrova v Tichém oceánu, ale při posledním rádiovém spojení zmizeli. Jejich ostatky ani zbytky letadla se nikdy nenašly.

Nyní se však zdá, že Earhartino letadlo objevil sonar, a to v hloubce téměř pěti kilometrů. Tým Deep Sea Vision se sídlem v Charlestonu v Jižní Karolíně tento týden prohlásil, že zachytil sonarový obraz v Tichém oceánu, který „se zdá být letadlem Lockheed 10-E Electra“, jež pilotovala Earhart v roce 1937. Společnost tvrdí, že od září prohledala přes 5 200 čtverečních mil oceánského dna. Sonarový obraz údajného Earhatina letadla zveřejnila společnost na sociálních sítích. Až při bližším prozkoumaní bude jasné, zda jde skutečně o onen dlouho ztracený letoun.

Kolem zmizení Earhart a Noona panuje dodnes řada spekulací. Od těch nejpravděpodobnějších, které předpokládají nedostatek paliva či navigační chyby, jež skončily katastrofou, k těm konspiračním, jež uvádějí, že byli zajati japonskými vojáky poté, co nechtěně vletěli na území okupované Japonskem. I když Earhart a Noon zmizeli v roce 1937, byli prohlášeni za mrtvé až před 85 lety, konkrétně v lednu 1939.

Autor: Šimon Mitro

Související

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny