pátek 20. září 2024

Před 70 lety byla poprvé zdolána K2

Druhá nejvyšší hora světa byla poprvé zdolána teprve před 70 lety. Později než Mount Everest.

Italští horolezci Achille Compagnoni a Lino Lacedelli

Italští horolezci Achille Compagnoni a Lino Lacedelli při výstupu na K2.
Zdroj: Picryl

  • Italští horolezci Achille Compagnoni a Lino Lacedelli při výstupu na K2.
  • Zdroj: Picryl

Dnes je tomu přesně 70 let, kdy člověk poprvé stanul na vrcholu druhé nejvyšší hory světa. K2, tyčící se do výšky 8 611 metrů, byla poprvé zdolána 31. července 1954 italskými horolezci Linem Lacedellim a Achillem Compagnonim. Expedici vedl italský cestovatel Ardito Desio a zahrnovala také pákistánského plukovníka Muhammada Ata-Ullaha, pákistánského nosiče Amira Mehdiho a významného italského horolezce Waltera Bonattiho. Jeden z členů týmu, Mario Puchoz, při expedici zemřel na zápal plic.

I když byla expedice úspěšná, byla zároveň jednou z nejdramatičtějších v historii vysokohorského lezení. Compagnoni a Lacedelli založili svůj tábor téměř 300 metrů výše, než se dohodli s Mehdím a Bonattim, kteří měli přinést kyslíkové láhve pro závěrečný výstup. Když Mehdi a Bonatti dorazili na domluvené místo, byla již tma a museli bivakovat pod širým nebem ve výšce 7 924 metrů bez stanu a spacáků. Oba přežili, ale Mehdi byl hospitalizován několik měsíců v nemocnici a přišel o většinu prstů na rukou i nohou kvůli omrzlinám. Později se ukázalo, že Compagnoni úmyslně přesunul tábor, aby Bonatti nemohl vystoupit na vrchol dříve než on sám.

První výstup tak zůstává zastíněn obviněními z intrik a sobeckých rozhodnutí. K2 byla podruhé zdolána až v roce 1977 japonskou expedicí. Výstup na druhou nejvyšší horu se uskutečnil o více než rok později než na Mount Everest. Nejvyšší horu světa se podařilo poprvé pokořit novozélandskému horolezci Edu Hillarym a nepálskému šerpovi Tenzingu Norgayovi 29. května 1953.

Autor: Šimon Mitro

Související

417439303_949777489847932_9083493976162519878_n
Hudba

Iron Maiden přijedou oslavit půlstoletí do Letňan. S sebou přivezou Halestrom

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

Johnny Depp jako pirát Jack Sparrow
Světové dny

Den pirátské mluvy

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?