čtvrtek 19. září 2024

Před 65 lety se Havaj stala 50. státem USA

Havaj se před 65 lety stala posledním v pořadí 50. státem USA, čímž došlo ke změně vlajky Spojených států.

Havaj

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Dne 21. srpna 1959 prezident Dwight D. Eisenhower oficiálně přijal Havaj do Spojených států amerických jako 50. stát Unie. Součástí tohoto kroku bylo i nařízení o nové americké vlajce, která měla 50 hvězd uspořádaných do pěti řad po šesti hvězdách a čtyř řad po pěti hvězdách. Nová vlajka se stala oficiální 4. července 1960.

Historie osídlení Havajských ostrovů sahá až do 8. století, kdy sem dorazili Polynésané. V 18. století začali američtí obchodníci využívat havajský santalové dřevo, které mělo vysokou hodnotu v Číně. V 30. letech 19. století byla na Havaji zahájena cukrovarnická výroba, která se rychle rozrostla. Američtí misionáři a plantážníci způsobili zásadní změny v politickém, kulturním, ekonomickém a náboženském životě Havaje.

V roce 1840 byla na Havaji zavedena ústavní monarchie, která výrazně omezila pravomoci havajského královstvé. V roce 1893 skupina amerických expatů a cukrovarníků, podporovaná americkými námořníky, svrhla královnu Liliuokalani, která byla posledním panovníkem Havajského království.

O rok později byla vyhlášena Havajská republika jako americký protektorát s Sanfordem B. Doleem jako prezidentem. Po použití námořní základny Pearl Harbor během španělsko-americké války se strategický význam Havaje stal zřejmým a v roce 1898 byla Havaj formálně připojena ke Spojeným státům. V roce 1900 byla organizována jako americké teritorium. Během druhé světové války se Havaj pevně zapsala do americké národní identity po překvapivém japonském útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu