čtvrtek 16. května 2024

Před 555 lety zemřel Gutenberg, vynálezce knihtisku

Dnes je 555. výročí úmrtí Johannese Gutenberga.

Johannes Gutenberg

Johannes Gutenberg
Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

  • Johannes Gutenberg
  • Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

Je to už 555 let od úmrtí tiskaře, nakladatele a vynálezce Johannese Gensfleische, řečeného Gutenberga. Německý tiskař vynalezl technologii tisku z výšky zvané knihtisk. Tento vynález je považován za jednu z nejvýznamnějších událostí moderní historie.

Přesně datum narození není známo. Gutenberg se narodil pravděpodobně v německém městě Mohuči v patricijské rodině Gensfleischů. Příjmení převzal z názvu rodového sídla „Hofe zum Gutenberg“. Gutenbergovi se přičítá vynález knihtisku, ke kterému mělo dojít kolem roku 1450, ale existují fragmenty německých tištěných děl Almanach auf das Jahr z roku 1447 nebo Sibyllenbuch z roku 1450, u nichž není prokázáno, že je natiskl Gutenberg.

Prvním prokázaným dílem Gutenbergova knihtisku je latinská dvousvazková Bible, nazývaná také Biblia latina nebo Gutenbergova Bible, kterou natiskl v Mohuči kolem roku 1452. Do dnešní doby se dochovalo 36 úplných výtisků. Dva exempláře jsou k vidění v Gutenbergově muzeu v Mohuči, které vzniklo už v roce 1900 při výročí 500 let od narození Gutenberga.

Vynález knihtisku je považován za stavební kámen informační revoluce. Díky rychlejšímu a snadnějšímu vzniku a šíření psaného slova došlo ke zvýšení vzdělanosti a gramotnosti ve společnosti.

Zajímavostí na Gutenbergovi je fakt, že všechny dostupné portréty s tímto vynálezcem jsou fiktivní, tudíž nikdo nyní neví, jak skutečně vypadal. Gutenberg prý zemřel 3. února 1468 a byl pochován ve františkánském kostele v Mohuči. Ovšem jeho hrob identifikován není a den úmrtí se pouze odhaduje.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

Harry Potter
Světové dny Knihy

Den Harryho Pottera

čtení
Ostatní Knihy

Jednou týdně čte knihy třetina Čechů. S časem zápolí

telefon
Světové dny Technologie

Bellův den