pondělí 16. září 2024

Před 50 lety přešel provazochodec Petit mezi newyorskými dvojčaty

Muž na laně. Mistrovský kousek provazochodce Petita připomněl i film, nyní slaví akt 50 let.

Philippe Petit v dokumentu Muž na laně (2008)

Philippe Petit v dokumentu Muž na laně (2008)
Zdroj: Icon Film Distribution

  • Philippe Petit v dokumentu Muž na laně (2008)
  • Zdroj: Icon Film Distribution

Sedmého srpna 1974 se na vrcholu jižní věže Světového obchodního centra uskutečnil mistrovský kousek. Francouzský 24letý provazochodec Philippe Petit přešel mezi newyorskými dvojčaty na laně vy výšce 412 metrů nad zemí.

Nad rušnými ulicemi Manhattanu se Petit v černém oblečení a dlouhou vyrovnávací tyčí prošel před zraky kolemjdoucích mezi věžemi Světového obchodního centra. Jde o nejznámější přechod na laně v historii.

Petit, který se od mladého věku věnoval chůzi na laně a začínal jako žonglér na ulicích Paříže, měl tuto myšlenku už dávno před tím, než byly věže postaveny. Inspiraci získal během návštěvy zubaře. Když jako sedmnáctiletý čekal na výkon v čekárně u francouzského dentisty otevřel noviny a tam uviděl nádherné dvě věže, které teprve měly být v New Yorku postaveny.

Přípravy na tento výkon připomínaly spíše scény z akčního filmu než klasické cvičení na laně. V noci z 6. srpna 1974 se Petit a jeho komplicové dostali do věží, rozdělili se do dvou týmů a pomocí šípu a rybářské šňůry přetáhli mezi věžemi podpůrné dráty. Ráno 7. srpna Petit vstoupil na lano. Během následujících 50 minut uskutečnil osm přechodů, zdravil diváky dole a dokonce si na lano sedl a lehl. Po výkonu se Petit vzdal policii, která ho zatkla a podrobila psychologickému vyšetření.

Petit čelil obviněním z nelegálního vniknutí a narušování veřejného pořádku, ale obvinění byla stažena pod podmínkou, že vystoupí pro veřejnost v Central Parku, což s radostí učinil. Jeho slavný výkon byl zaznamenán v dokumentu Muž na laně (2008) a později ztvárněn v dramatu Muž na laně (2015) od Roberta Zemeckise, kde si Petita zahrál Joseph Gordon-Levitt. Nyní 74letý Petit tvrdí, že jeho kousek nebyl pouze uměleckým vystoupením, ale přirozeným projevem jeho životní touhy: „Vidím tři pomeranče, tak s nimi musím žonglovat. Vidím dvě věže, tak mezi nimi musím projít.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

47477524302_7149a9fb1f_b
Film a TV Výročí

Hvězda Matrixu i rocková basista. Keenu Reeves dnes slaví šedesátku