středa 18. září 2024

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

Nebývalou vlnu antisemitismu zvedl případ Leopolda Hilsnera, který se začal projednávat přesně před 125 lety. Dodnes se však žádá o jeho revizi.

hilsneriada1

Obět a vrah. Leopold Hilsner je stále vykreslován jako vrah Anežky Hrůzové.
Zdroj: Facebook

  • Obět a vrah. Leopold Hilsner je stále vykreslován jako vrah Anežky Hrůzové.
  • Zdroj: Facebook

Byl to největší proces své doby, který nejen poslal na šibenici židovského povaleče Leopolda Hilsnera, ale rozpoutal do té doby nevídané protižidovské nálady v české části Rakouska-Uherska. Na jeho začátku byla vražda Anežky Hrůzové, 19leté křesťanské dívky, v Polné u Jihlavy, ze které byl obviněn právě Hilsner. Ačkoliv proti němu neexistoval žádný přímý důkaz, putoval tento 22letý tulák a žebrák před soud v Kutné Hoře, kde 12. září 1899, tedy přesně před 125 lety, celý proces začal.

Hilsner od jeho počátku svou vinu odmítal, v čemž jej kromě jeho advokáta Zdenka Auředníčka s nebývalou vytrvalostí podporoval i budoucí československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, jemuž za to bylo dokonce vyhrožováno smrtí. Ovšem ani jeho přímluva jako tehdejšího poslance Říšské rady Předlitavska, nezvrátila tvrzení obžaloby, že šlo o rituální vraždu, která byla motivována náboženským přesvědčením i sexuálním chtíčem. Za to byl Hilsner odsouzen k trestu smrti, kdy mu byla na vrub přičtena i vražda další dívky, Marie Klímové z Horní Věžnice.

Trest mu nakonec zmírnil sám císař František Josef I., kdy mu jej změnil na doživotí. Jeho nástupce Karel I. Hilsnerovi pak udělil milost a po 19 letech od vraždy Anežky Hrůzové, 24. března 1918 byl, v té době už s notně podlomeným zdravím, propuštěn na svobodu. Ve 20. letech se pak živil jako prodejce a zemřel začátkem ledna 1928 na rakovinu tlustého střeva.

Tím však jeho případ neskončil. Dodnes se objevují snahy o jeho revizi či případné otevření, které jsou sice zatím bezvýsledné, ale pochybnosti, které provázely původní proces z roku 1899 přetrvávají.

Autor: Jan Skala

Související

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

zákon
Krimi

Zabiju soudkyni, oznámila ministerstvu žena ze Šumperku

53368233850_071585e29c_b
Zahraniční

Dva Pákistánci vyzývali k vraždě Geerta Wilderse. Tresty si však neodpykají

Jill,_Joe_and_Hunter_Biden_during_the_59th_presidential_inauguration
Zahraniční

Biden stojí před soudem. Nezdaněné peníze utrácel za drogy a prostitutky