čtvrtek 2. května 2024

Právnička podváděla, přišla o diplom, zažalovala rektora a stěžovala si na soud

Právnička a asistentka soudkyně u Krajského soudu v Praze přišla kvůli plagiátorství diplomky o titul. Ukázalo se totiž, že 47 procent textu opsala. Žena podala na univerzitu žalobu a zároveň se domáhala odkladu rozhodnutí kasační stížností.

Univerzita Karlova

Univerzita Karlova
Zdroj: Univerzita Karlova

  • Univerzita Karlova
  • Zdroj: Univerzita Karlova

Ztráta obživy a zničená existence – takové argumenty uvedla plagiátorka, která se obrátila na soudy a domáhala se vrácení titulu anebo aspoň odkladu verdiktu v kasační stížnosti Nejvyššímu správnímu soudu. Tu lze ale podat jen v případě, že je rozhodnutí soudu nižší instance v rozporu s veřejným zájmem a že stěžovateli nastala výrazná újma. Ztráta titulu podle správního soudu ale není ani výraznou újmou, ani proti veřejnému zájmu. Žena tak kasační stížností neuspěla.

Už před tím neuspěla u městského soudu, kam podala žalobu na rektora za to, že ji odebral titul a uložil jí odevzdat diplom a osvědčení. Žena před soudem namítala procesní vady, nesprávné sestavení komise, nesplnění podmínek pro anulování státní zkoušky i fakt, že pokud by se skutků dopustila, nejednala úmyslně. Tvrdila třeba, že autorské právo nemohla porušit, když nepřevzala původní díla v plném rozsahu. I v tomto případě soud její tvrzení smetl ze stolu a dal zapravdu univerzitě, že postupovala správně.

Související

profimedia-0868700327.jpg
Hokej

Třinečtí hokejisté dál vládnou Česku

profimedia-0867919051.jpg
Ostatní

Risk se vyplatil. Budějovice slaví

profimedia-0867070991.jpg
Fotbal

Inter získal podvacáté titul

profimedia-0866738714.jpg
Ostatní

Šelmy Brno se staly mistryněmi