pondělí 20. května 2024

Pravěký plaz připomíná draka nebo příšeru Lochness

Mezinárodní tým paleontologů objevil v Číně vůbec první zachovalé pozůstatky celého těla zvláštního vodního plaza, který žil na planetě Zemi před 240 miliony let. Měl extrémně dlouhý krk, jako tělo a ocas dohromady.

th

Umělkyně Marlene Donnelly vytvořila pravděpodobný vzhled plaza.
Zdroj: Marlene Donnelly

  • Umělkyně Marlene Donnelly vytvořila pravděpodobný vzhled plaza.
  • Zdroj: Marlene Donnelly

Živočich, který připomíná draka nebo Lochnesskou příšeru, dostal jméno Dinocephalosaurus, to znamená plaz s děsivou hlavou. Má přezdívku Drak pro svůj náramně dlouhý krk. V jeho pěti metrové délce zastupuje zmíněná část těla téměř její polovinu. Podle výzkumného týmu mohl být dlouhý krk zvířete, které žilo v oceánu na Zemi před asi 240 miliony let v triasu – první době druhohor, obrovskou loveckou výhodou. Díky pružnému krku s 32 obratli mohl hledat živočichy ukrývající se před dravci ve štěrbinách útesů.

Druh objevili vědci již v roce 2003. Kompletní obrázek o stavbě těla Dinocephalosauruse orientalis a možném stylu života si udělali však až nyní. "Tento objev nám umožňuje poprvé spatřit tohoto pozoruhodného dlouhokrkého živočicha v plném rozsahu. Je to další příklad podivného a nádherného světa triasu, který paleontology stále mate. Jsme si jisti, že zaujme po celém světě díky svému nápadnému vzhledu, který připomíná dlouhého a hadovitého mýtického čínského draka." řekl paleontolog Nick Fraser ze skotského národního muzea, který se na výzkumu podílel.

Oblast starých čínských vápencových nalezišť v provincii Kuej-čou je podle paleontologů velmi bohatá a při každém výzkumu zde vědci objeví něco nového a fascinujícího.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: National Museums Scotland

Související

profimedia-0874687091
Zahraniční

Nový tchajwanský prezident složil přísahu. Chce posilovat vztahy s USA

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily