čtvrtek 19. září 2024

Pravda víťazí! Tublatanka vydá v reedici také album se sametovým hitem

Dnes, Skúsíme to cez vesmír, Loď do neznáma, Matka, Šlabikár, Láska drž ma nad hladinou, Tuláčik s dobrou povesťou a hlavně Pravda víťazí. Tyto klasické hity Tublatanky vyjdou na reedici všech řadových alb kapely.

Tublatanka

Současná tvář Tublatanky. Začátku však pamatuje už jen Martin Ďurinda (uprostřed).
Zdroj: Facebook

  • Současná tvář Tublatanky. Začátku však pamatuje už jen Martin Ďurinda (uprostřed).
  • Zdroj: Facebook

Přestože slovenská hard n´heavy legenda Tublatanka několik let vykazovala prakticky nulovou činnosti, letos se vše změnilo. Nejenže na prahu jara přišla s novým albem Uprostred chaosu, které v odborných kruzích sklidilo dobré recenze, nyní dochází i na reedice všech jejich předchozích desek včetně těch nejlegendárnějších Skúsime to cez vesmír a Žeravé znamenie osudu, které se na trhu objeví 14. července. Už nyní je k mání bezejmenný debut z roku 1985, jenž obsahuje skladby Šlabikár, Kúpím si kilo lásky či Schody do seba patřící dodnes do stabilního koncertního repertoáru kapely, kterou vede už od začátku osmdesátých let zpěvák a kytarista Martin Ďurinda.

S dalšími reedicemi dojde i na nové vydání slavných hitů, mezi něž patří i někdejší hymna Sametové revoluce. Jak přiznal Ďurinda pro Minutové zprávy, skladba vznikla ještě v době, kdy se s pádem komunismu nepočítalo. „Pieseň Pravda víťazí sme spolu s textárom Martinom Sarvašom písali ako protest proti nášmu uväznenému životu vo vtedajšom socialistickom Československu za železnou oponou. Netušili sme vtedy, že sa raz stane nepísanou hymnou sametovej revolúcie, ktorá prišla skoro dva roky po vzniku pesničky. S jejím textom a aj s ďalšími vecami sme mali problémy už roku 1988, keď sme s ňou prvýkrát vystúpili na koncerte. Ja som bol dvakrát predvolaný na ŠtB," uvedl frontman Tublatanky.

Tato slovenská formace dodnes vydala deset řadových a dvě vánoční alba.

Autor: Jan Skala

Související

fo00211745cvb_denik-630-16x9
Domácí

Hilsnerův advokát chce rehabilitaci faráře Toufara. Případ míří k soudu

Plastic_People_of_the_Universe_(2010)_-_Vratislav_Brabenec_(2)
Domácí

Rakušan se vypořádá s komunistickou akcí. Disidenti dostanou odškodnění

1280px-Jizerské_hory,_křížek_Jiřího_Haby_a_Tomáš_Hübnera_(2)
Domácí Výročí

Skauti chtěli dál žít podle zásad Junáka. Členové SNB a StB jejich tábor rozstříleli

429817380_973387521002798_4395841938649876590_n
Hudba

Vychází hity staré 50 let. Znovu ožívá Schelingerovo Ovoce z naší zahrádky