Práce v Perském zálivu je stojí zdraví. Přesto tam denně míří stovky migrantů

Místo lepšího života chronický zánět ledvin. Odchod do zahraniční stojí Nepálce zdraví. Můžou za to nevyhovující pracovní podmínky v Perském zálivu, kam mladí pracovníci míří nejčastěji.

800px-Construction_Workers_-_Doha_-_Qatar_(33790967794)

Migrující pracovníci v Kataru si často zakrývají obličej, aby se chránili před horkem.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Migrující pracovníci v Kataru si často zakrývají obličej, aby se chránili před horkem.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dvanáct hodin pod žhnoucím sluncem bez přístupu k pitné vodě, tak svou práci na stavbě v Kataru popisuje Sujan Thami. Muž z Nepálu, teď trpí chronickým zánětem ledvin. "Příčinou tohoto onemocnění je hlavně dlouhodobé vystavení se horku a opakovaná dehydratace," říká Rishi Kumae Kafle, odborník na onemocnění ledvin. To potvrzuje i Thami, podle něj měla víc než stovka dělníků pracujících na přímém slunci k dispozici jeden jediný vodní chladič. Muž se tak musel chodit během obědové pauzy ochlazovat k moři. "Moje oblečení se dalo ždímat. Pili jsme s některými kolegy vodu z moře, byla slaná, ale chladivá. Alespoň na chvíli to bylo osvěžující," popsal pracovní podmínky dělník. Ten začal mít po několik měsících rozmazané vidění, rána prozvracel a celý den byl oslabený. Diagnóza zněla jasně, selhaly mu ledviny a potřeboval okamžitou dialýzu.

Za prací odjíždí každý den asi 1500 Nepálců, když odjíždějí jsou obecně zdraví. Více než 30 procent nepálských pacientů, kteří se léčí se zánětem ledvin jsou právě navrátilci z Perského zálivu nebo Malajsie. Více než polovina z nich je pak mladší 40 let.

V zemích kam jezdí dělníci za prací jsou sice jasná pravidla při práci na otevřeném slunci. Platí tam přísné zákazy pracovat v době, kdy má slunce největší sílu a musí se dodržovat pravidelné přestávky i pitný režim. Zaměstnanci ale tato nařízení ignorují. "Dostali jsme 15 minutovou přestávku ráno a hodinu na oběd, jiné přestávky nám nikdy nedovolili," říká Thami. "Chtěl jsem si vydělat na živobytí, ale stálo mě to zdraví. Tohle rozhodně není život, ve který jsem doufal," dodává muž, který teď do konce života musí třikrát týdně docházet do nemocnice na dialýzu.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The Guardian

Související

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven