Anýzové sušenky jsou výrazně voňavé, křehké a jemné. Potřeba jsou na ně dvě vajíčka, 140 gramů cukru, 160 gramů hladké mouky, špetka soli a lžička mletého anýzu. Vše se smíchá dohromady a těsto se nechá odpočinout asi 30 minut. Poté se z něho tvoří hrudky, které se na závěr posypou celým anýzem. Před samotným pečením na 130 stupňů do zezlátnutí se nechají vytvarované tvary osm až 12 hodin oschnout.

Rodiny, kde byl nedostatek mouky, pekly na Vánoce často skořicové hvězdičky. Ke dvěma bílkům se přidalo 150 gramů moučkového cukru, 150 gramů mletých ořechů a lžička skořice. Z těsta se po smíchání tvarovaly hvězdičky, které se na samý závěr potřely zbytkem sněhu. Skořicovým hvězdičkám postačí v troubě na 130 stupňů jen pár minut.

Mezi slavnostnější a pracnější druhy cukroví patřily ořechové laskonky. Do čtyř vyšlehaných bílků se zašlehalo 200 gramů moučkového cukru a následně 150 gramů namletých vlašských ořechů. Na závěr se přidala jedna až dvě lžíce hladké mouky pro zpevnění těsta. Nanesená směs na plech ve tvaru oválků se sušila v troubě při 120 stupních kolem 30 minut. Vychladlé laskonky se na závěr naplnily libovolným máslovým krémem.