pátek 17. května 2024

Požáry, blokády, ulice plné hnoje: Vlna protestů zemědělců se žene Evropou

Další z unijních zemí otřásají demonstrace zemědělců. Ti se tentokrát na traktorech dokonce vydali na cestu k Evropskému parlamentu.

GFJt1NGWsAANjE0

Protesty zemědělců v Belgii.
Zdroj: Profimedia

  • Protesty zemědělců v Belgii.
  • Zdroj: Profimedia

Celou Evropskou unií rezonují v posledních týdnech protestní akce zemědělců, kterým se nelíbí unijní politika v jejich sektoru. Vadí jim přísun levných potravin zejména z Ukrajiny, kterým nejsou schopní konkurovat i nedostatečná podpora samotných členských států. Poté, co do ulic vyjely traktory po celém Německu a na některých z nich byly dokonce připevněné šibenice, rozjely se demonstrace i ve Francii, Rumunsku, na Slovensku, Maďarsku, či Bulharsku. Nově se k nim přidává i Belgie.

Tamní zemědělci už spustili blokádu přístupových cest k druhému největšímu přístavu v zemi, k severomořskému Zeebrugge. Protestující těžkou technikou narušili i provoz k dalšímu přístavnímu městu Antverpy. Podle belgické státní televize RTBF by protesty měly trvat do dnešního večera.

Zemědělci zaparkovali traktory i poblíž Evropského parlamentu v belgickém hlavním městě Bruselu. Belgické protesty však zatím nedosáhly intenzity demonstrací ve Francii. Tam nespokojený dav oznámil, že pokud vláda Emmanuela Macrona nesplní požadavky, dojde k obléhání Paříže.

Zemědělci ve Francii blokují silnice, zakládají požáry, ulice zasypávají hromadami hnoje anebo stříkají močůvku a rozmetávají hnůj u budov, kde sídlí státní instituce.


Autor: Jan Skala

Související

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0873437899
Zahraniční

Francie vyhlásí v Nové Kaledonii výjimečný stav