neděle 29. září 2024

Požár továrny na baterie v Koreji, 23 mrtvých. U nás má stát podobná u Kraviné

Obrovský požár v jihokorejské továrně, ke kterému došlo po výbuchu vyrobených lithiových baterií, si vyžádal přes dvě desítky obětí. Devastující oheň je jen jedním z důvodů, proč se česká obec Dolní Lutyně brání výstavbě obrovské fabriky tohoto typu.

profimedia-0884223940

23 mrtvých, dalších osm zraněných, požár si vybral krutou daň.
Zdroj: Profimedia

  • 23 mrtvých, dalších osm zraněných, požár si vybral krutou daň.
  • Zdroj: Profimedia

Požár vypukl v pondělí dopoledne ve druhém patře skladu továrny Aricell sídlící ve městě Hwaseong. Ta vyrábí dobíjecí baterie do počítačů, mobilů i elektromobilů. V době incidentu bylo v budově na sto zaměstnanců. Uniknout nestihlo 23 z nich, v hustém dýmu rychle zratili vědomí. Další dva lidé bojují o život s velmi vážnými popáleninami v nemocnici, šest pracovníků ošetřila záchranka na místě. Zda firma porušila bezpečnostní opatření bude prověřovat policie.

Obdobná gigantická továrna na autobaterie má vyrůst na poli na Karvinsku. Bouří se proti ní hlavně obyvatelé Dolní Lutyně, kteří stavbu odmítli i v referendu. Vysoké riziko požárů a výbuchů, znehodnocení majetku, ale také zastavení plochy v záplavové oblasti a poničení unikátní přírody. To jsou důvody, proč chce obec se starostou v čele proti stavbě bojovat. Naopak vláda a krajský úřad jsou pro její výstavbu všemi deseti. Tvrdí, že díky nové továrně zajistí tisíce pracovních míst a pomůžou rozvoji regionu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

profimedia-0753774105
Zahraniční Technologie

Jižní Korea bojuje s vlnou digitálních sexuálních zločinů

profimedia-0883310628.jpg
Ostatní Basketbal

Hotovo. Češky zvládly i finále a postupují do hlavní fáze kvalifikace o MS