čtvrtek 19. září 2024

Povinné ručení budou muset mít i silné elektrokoloběžky a segwaye

Prudký nárůst nehod je jedním z důvodů, proč se mění pravidla pro elektrokoloběžky. Od příštího roku budou muset mít povinné ručení a zvažuje se také zavedení klasických registračních značek.

elektrokoloběžka

elektrokoloběžka
Zdroj: Pavel Kapish Pixabay

  • elektrokoloběžka
  • Zdroj: Pavel Kapish Pixabay

Směrnice Evropského parlamentu nařizuje novinku pro elektrokoloběžky a segwaye s motorem překračující rychlost 25 kilometrů za hodinu nebo pro ty, které váží víc než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 kilometrů za hodinu. „Výkon silných elektrokoloběžek lze přirovnat k malým motorkám. Cílem je nastavit pravidla pro odškodňování při nehodách, které u nich mohou mít vážné následky na majetku i na zdraví,“ uvádí výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Počet všech nehod na kolech je poměrně stabilní a pohybuje se okolo 3 800 nehod za rok, u koloběžek ale za posledních pět let vzrostl desetkrát. A zatímco v případě cyklistů tvoří nehody elektrokol asi 13 procent všech nehod na kolech, počet nehod na elektrokoloběžkách je více než dvojnásobný oproti těm na běžných koloběžkách.

Nová pravidla pojištění neplatí pro elektrokola, jejich motor má totiž jen doplňkovou funkci. Přesto je řada členských států unie přidala do regulace, může tak ještě učinit i Česká republika.

Nejčastější škody při jízdě na elektrické koloběžce vznikají při srážce s parkujícími auty a s chodci.

Související

elektrokoloběžka
Domácí

Čtvrtina řidičů elektrokoloběžek přiznává, že občas řídí pod vlivem

elektrokoloběžka
Zahraniční

Malta zakáže pronájem elektrokoloběžek

elektrokoloběžka
Zdraví Elektromobily

Počet zranění na elektrokoloběžkách vrostl o 20 procent během jednoho roku

elektrokoloběžka
Domácí Elektromobily

V Praze pokutovali elekrokoloběžkáře. Policie zjistila přes 700 přestupků