středa 15. května 2024

Pouze jeden z deseti českých studentů nepije alkohol

Valná většina českých studentů pije alkohol. Pouze 10 procent mladých Čechů abstinuje.

párty

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Isabella Mendes

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Isabella Mendes

Čeští studenti se alkoholu nebrání, dvacet procent z nich ho pije několikrát týdně. Celkem tři procenta pijí alkohol prakticky denně. Vyplývá to z průzkumu GTS Alive na téma Studenti a alkohol, který se uskutečnil mezi 1 671 studenty středních a vysokých škol starších 18 let. Podle šetření abstinuje pouze 1 z 10 českých studentů. Většinu študáků přivedli k alkoholu spolužáci či kamarádi, některé z nich ale také rodiče či jiní příbuzní.

Průzkum jsme uskutečnili při příležitosti takzvaného Suchého února, tedy osvětové kampaně podporující osobní zkušenost s měsíční abstinencí od alkoholu. Toho se loni podle výsledků průzkumu úspěšně zúčastnil každý osmý student z těch, kteří jinak alkohol běžně pijí, a letos byl o něj mezi studenty zájem ještě větší,“ řekl ředitel GTS Alive Radek Schich.

Nejčastěji mladí pijí alkohol, aby se uvolnili a snáze se seznamovali s novými lidmi. Někteří alkohol pijí, aby se zbavili stresu. Abstinující studenti nejčastěji jako důvod nepití alkoholu zmiňovali, že jim alkohol nic nepřináší nebo jim nechutná. Více než polovina abstinujících studentů si stěžovala na tlak okolí, které je na různých akcích ponouká k pití alkoholu.

Nejčastěji za alkohol studenti zaplatí měsíčně do 500 korun. Jedna pětina zaplatí do tisícovky a každý desátý zaplatí měsíčně za alkohol 2 500 korun a více.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: GTS Alive

Související

eurovolby
Domácí Eurovolby

K eurovolbám plánuje přijít třetina Čechů

víno
Světové dny Víno

Den muškátu

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

profimedia-0863629870
Domácí Eurovolby

Nejznámějšími lídry eurovoleb jsou Nerudová a Zaorálek. K volbám se chystá 37 procent Čechů