sobota 6. července 2024

Pošta upozorňuje: Zkontrolujte si, co platíte

Česká pošta v posledních dnech zaregistrovala podezření na podvodné zneužití služby SIPO. Doporučujeme proto všem plátcům, kteří pro své měsíční úhrady tuto službu využívají, aby si před zaplacením zkontrolovali platební položky.

Česká pošta

Ilustrační foto.
Zdroj: Creative Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Creative Commons

Česká pošta uvedla, že dělá vše proto, aby situaci vyřešila. Spolupracuje s příslušnými orgány činnými v trestním řízení. Vzhledem k tomu, že se podezření nepodařilo 100% prokázat, nechce společnost poskytnout bližší informace o podezřelých platbách.

Případ se dotkl asi 4 000 plátců, po kterých jedna firma požaduje zaplacení částek v řádu tisíců korun. Jméno firmy pošta nechce zveřejnit, protože zatím neví, zda se jedná o podvod nebo o chybu v systému dané firmy. Případ se dál řeší.

Podle České pošty má každý, kdo odmítá některou z předepsaných položek na dokladu SIPO uhradit, možnost na kterékoliv pobočce České pošty požádat o vystavení Platebního dokladu SIPO na vybrané platby a platbu bez určité konkrétní položky uhradit. Doklad na vybrané platby lze vyhotovit i plátci, který SIPO hradí bezhotovostně, avšak jen do doby, než pošta zpracuje vyinkasovanou platbu.

Související

Budova VZP v Písku
Domácí

VZP varuje před podvody přes WhatsApp

hovor
Krimi

Podvodník se vydával za pracovníka Microsoftu. Z mladíka vylákal tisíce

ViewImage (89)
Krimi

Chtěli si přivydělat, přišli o statisíce. Policie řeší nový druh podvodu

Česká pošta
Domácí

O dávky lze žádat i na České poště. Byl spuštěn pilotní projekt chytrých podatelen