pátek 5. července 2024

Poslední zápas osmifinále se nesl ve znamení standardek

Nízká efektivita stála Rakušany postup. Mezi nejlepší osmičku poslal Turky po standardních situacích Demiral, v poslední minutě se vytáhl brankář Gunok.

turecko.jpg

Demiral navyšuje svým druhým gólem vedení svého týmu.
Zdroj: profimedia

  • Demiral navyšuje svým druhým gólem vedení svého týmu.
  • Zdroj: profimedia

V bojích ve skupině předčilo Rakousko očekávání a vyhrálo skupinu D. Turci postupovali z druhého místa za Portugalci potom, co vyřadili český nároďák výhrou 2:1 v Hamburku. Ani jednomu týmu se doposud nepodařilo udržet čisté konto, takže se dali očekávat gólové slavnosti.

A skutečně tomu tak bylo. Diváci se dočkali po necelé minutě. Turci si hned v úvodu zápasu vybojovali rohový kop. Po nejistém obranném zákroku brankáře Patricka Pentze, který vyrazil míč jen k útočícímu Demiralovi, zakončoval turecký obránce nemilosrdně pod víko. Po bleskovém startu vedou Turci 1:0.

I přes výbušný začátek utkání zůstali diváci usazeni ve svých sedačkách, nýbrž před změnou stran nepadl žádný další gól. Turecká obrana se rychle po vstřeleném gólu zformovala a svěřencům Ralfa Rangnicka se nepovedlo vstřelit branku. V prvních 45 minutách se moc neukázal rakouský playmaker Sabitzer, nedařilo se ani letošnímu výherci Serie A, Arnautovičovi. Na vině však není útočník Interu sám, moc centrů si ho ve vápně nenašlo. Hráči odchází do kabin s prozatímním výsledkem 1:0 pro Turecko.

V druhém poločase si Rakušané vytvořili spoustu šancí. Žádná střela ale nebyla dostatečně razantní ani umístěna tak, aby prošla za záda tureckého gólmana. Neproměněné šance z první desetiminutovky po změně stran je po chvilce přišlo draho. Skvěle kopnutý roh Ardy Gülera si našel hlavu Meriha Demirala, který si připsal druhou branku v zápase. Brankář byl bez šance. Turecko vede 2:0.

Studená sprcha v podobě druhého tureckého gólu vybičovala Rakušany k činům. Vzali si od svého soka příklad, když po rohovém kopu zakončoval střídající Michael Gregoritsch. Nepříznivé skóre upravil v 66. minutě útočník Freiburgu na 1:2 a drží rakouské naděje na postup při životě.

V poslední minutě nastavení vyplaval před tureckou bránou Baumgartner a už se zdálo, že se půjde do natavení. Turecký brankář Mert Gunok ale pohřbil rakouské sny o čtvrtfinále, když krásným zákrokem vytáhl hlavičku útočícího hráče. Poslal tak svůj tým mezi nejlepších osm, Turecko vítězí 2:1.

Turecko se podívá do čtvrtfinále Eura po 16 letech, narazí na Nizozemsko. Pro Rakušany to mohlo být poprvé. Dnes byli pro mnohé diváky lepším týmem, neproměňování šancí je však stálo vše. Naproti tomu turecká efektivita přinesla ovoce. Skvělý výkon předvedl i mladičký Arda Güler.

Rakousko – Turecko 1:2 (0:1)

Branky: 66‘ Gregoritsch - 1‘ Demiral, 59‘ Demiral

Autor: Ondřej Sutnar