Populace Číny poprvé po víc než 60 letech klesá

Čína vstoupila do éry záporného populačního růstu. Údaje odhalily historicky první pokles počtu obyvatel od roku 1961.

čína

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Demografická časová bomba tiká v Číně. Na konci roku 2022 měla země 1,4 miliardy obyvatel, což je o 850 tisíc méně než v předcházejícím roce. Znamená to začátek očekávaného dlouhého období poklesu počtu obyvatel, a to i přes velké úsilí vlády tento trend zvrátit.

Cai Fang, místopředseda Výboru pro zemědělství a venkov Národního lidového kongresu, v předvečer zveřejnění údajů uvedl, že čínská populace dosáhla svého vrcholu v roce 2022, tedy mnohem dříve, než se očekávalo. "Odborníci v oblasti populace a ekonomiky předpověděli, že do roku 2022 nebo nejpozději do roku 2023 vstoupí naše země do éry záporného populačního růstu," řekl Cchaj.

Čínská vláda se již několik let snaží povzbudit lidi, aby měli více dětí, a odvrátit tak hrozící demografickou krizi způsobenou stárnutím populace. Chce zmírnit finanční a sociální zátěž spojenou s výchovou dětí. Některé provincie nebo města vyhlásily peněžní příspěvky rodičům, kteří si pořídí druhé nebo třetí dítě. Minulý týden město Šen-čen oznámilo finanční pobídky, které v přepočtu znamenají celkem 123 tisíc korun pro rodinu se třemi dětmi. Nicméně po desetiletích politiky jednoho dítěte pod trestní sankcí a po rostoucích nákladech na moderní život přetrvává mezi páry nezájem o víc dětí.

V reálných číslech se v roce 2022 v Číně narodilo o více než milion dětí méně než v předchozím roce, kdy bylo registrováno 10,62 milionu porodů. Země rovněž zaznamenala nejvyšší míru úmrtnosti od roku 1976, kdy na 1 000 obyvatel připadalo 7,37 úmrtí oproti 7,18 úmrtí v roce 2021.

Zdroj: Guardian

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

stáří
Zahraniční Zajímavosti

Do konce století bude stárnout populace po celém světě. Zatím porodnost zachraňují rozvojové země