sobota 4. května 2024

Do konce století bude stárnout populace po celém světě. Zatím porodnost zachraňují rozvojové země

Většina zemí na světě čelí klesající populace do konce století. Pouze hrstka rozvojových států nebude mít potíže se stárnutím obyvatel.

stáří

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Masivní výzkum, který byl zveřejněn ve středu v časopise Lancet, varoval, že baby boom v rozvojových zemích a úpadek v bohatých státech povede k masivním sociálním změnám. Podle studie je v polovině všech zemí již plodnost příliš nízká na to, aby udržela velikost současné populace.

Mezinárodní tým stovek výzkumníků zkoumal obrovské množství globálních dat o narozeních, úmrtích a faktorech ovlivňujících plodnost, aby předpověděl budoucnost světové populace. Podle studie Institutu pro měření zdravotní zátěže a hodnocení (IHME) se do roku 2050 bude populace tří čtvrtin všech zemí zmenšovat.

Na konci století bude čelit poklesu populace 198 z celkem 204 zemí, odhadují výzkumníci. Výjimkou by měly být pouze Samoa, Somálsko, Tonga, Niger, Čad a Tádžikistán, kde i na konci století by mělo připadat 2,1 narození na jednu ženu.

Během následujících let bude míra plodnosti nadále stoupat v rozvojových zemích, zejména v subsaharské Africe, zatímco klesne v bohatších, kde dochází ke stárnutí již nyní. Jako ve většině regionů kontinentální Evropy.

Budoucí trendy ve míře plodnosti a počtu narozeních zcela přeformují globální ekonomiku, mezinárodní mocenské poměry a vyžádají si přeorganizování společností,“ uvádí hlavní autor studie Stein Emil Vollset z IHME. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že je třeba brát prognózy s rezervou, především kvůli omezeným datům z rozvojových států. WHO dále uvádí, že klesající populace může mít výhody pro životní prostředí a potravinovou bezpečnost. Podle studie začne světová populace klesat již od roku 2030. Podle prognóz OSN k tomu dojde v roce 2050.

Autor: Šimon Mitro

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

Virus žloutenky typu B.
Zahraniční Zdraví

Počty úmrtí na nemoc špinavých rukou stále rostou. WHO chce hepatitidu vymýtit do roku 2030

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení