pátek 20. září 2024

Poprvé může získat Oscara indiánka i Godzilla

Ať už letošní Oscaři dopadnou jakkoliv, již nyní se ročník zapsal do historie díky nominaci první původní Američanky a japonského monstra.

Leonardo DiCaprio a Lily Gladstone ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce

Leonardo DiCaprio a Lily Gladstone ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zdroj: Apple TV+

  • Leonardo DiCaprio a Lily Gladstone ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce
  • Zdroj: Apple TV+

Přehled nominací na 96. Ceny Akademie najdete v našem předešlém článku. Nejvíce se v souvislosti s vyhlášením nominantů píše o dvojici favoritů, jimiž letos na základě počtu nominací jsou Oppenheimer a Chudáčci, a silném zástupu evropských filmů, ale kromě těchto aspektů letošní ceny provází dva milníky.

Poprvé v takřka stoleté histroii Oscarů se nominace dočkala původní Američanka. Žádný zástupce původních obyvatel Amerického kontinentu nikdy oscarovou nominaci nezískal. Cenu za nejlepší herečku může obdržet Lily Glastone za roli indiánky v Zabijácích rozkvetlého měsíce od Martina Scorseseho. Sedmatřicetiletá herečka pochází z kmene Blackfeet a do svých jedenácti let žila v indiánské rezervaci v Montaně.


Čtěte také:

Oscarové rekordy: Která žena, muž či film mají nejvíce zlatých plešounů?


Gladstone je zároveň prvním zástupcem indiánů, jenž se pyšní Zlatým glóbem. Spolu s Emmou Stone je favoritkou v kategorii Nejlepší herečka. Zda původní Američanka získá Oscara zjistíme našeho času v pondělí 11. března kolem druhé hodiny ráno, kdy započne slavnostní udílení.

Kromě toho se letošní ročník zapsal do historie díky první nominaci pro film se slavným japonským monstrem. Godzilla se sice poprvé objevila ve filmové podobě již před 70 lety, ale nikdy dříve na Cenu Akademie nominována nebyla. Až letos může uspět díky snímku Godzilla Minus One, a to v kategorii Nejlepších vizuálních efektů.

Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou dostupní na streamovací službě Apple TV+. Godzilla Minus One zatím na žádné streamovací službě k mání není. Uvádí ji pouze dvě pražská kina, Bio Oko a Cinema City na Chodově.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Vlny
Film a TV Udílení cen

Mádl míří na Oscary. Vlny budou zastupovat Česko

profimedia-0855707683
Film a TV Streaming

Kde si pustit vítěze Oscarů?

profimedia-0855708355
Film a TV Udílení cen

Nejlepší scénky a děkovačky z letošních Oscarů

profimedia-0855681783
Film a TV Udílení cen

Oppenheimer je filmem roku. Oscara získal Murphy, Downey i Nolan