středa 26. června 2024

Pondělní Euro: De Bruyne vyzve Haraslína a spol., Lunin zkusí vychytat Rumuny

Večer se představí největší favorit turnaje Francie. Narazí na Rakousko

profimedia-0882052318.jpg

Zůstane v dobré náladě? Kevin De Bruyne se před duelem se Slovenskem usmívá, před soupeřem má ale podle svých slov velký respekt.
Zdroj: profimedia

  • Zůstane v dobré náladě? Kevin De Bruyne se před duelem se Slovenskem usmívá, před soupeřem má ale podle svých slov velký respekt.
  • Zdroj: profimedia

Pondělní patří především skupině E. Od 15 hodin nastoupí Rumunsko proti Ukrajině, podvečerní duel od 18 hodin obstarají Belgičané se Slováky.

Rumuni prolétli na Euro z kvalifikace se skvělou bilancí 6-4-0 z prvního místa.

S největším sokem, Švýcary, získali ve dvouutkání čtyři body. Na parádní jízdu ale tým z Karpat nenavázal v přípravě. Ve čtyřech duelech třikrát remizoval a jednou prohrál, alarmující jsou především bezbrankové remízy s Lichtenštejnskem a Bulharskem. V týmu jsou i pro nás dobře známí Nikolae Stanciu a gólman Florin Nita. Rumunsko na posledním Euru chybělo.

Jejich dnešní soupeř je na evropském šampionátu počtvrté v řadě. Na ten letošní se dostal až z baráže. V přípravě Ukrajinci dokázali uhrát remízu s Němci, poté prohráli s Poláky 1:3 a nakonec smetli Moldávii 4:0.

Velkou hvězdou výběru je gólman Andrij Lunin z Realu Madrid, velkou kvalitu a zkušenosti z nejlepších lig mají i útočníci, nejistý je start obránce Vitalije Mykolenka z Evertonu.

Druhé střetnutí dne svede dohromady favorita skupiny a možná i celého šampionátu Belgii a ambiciózní Slovensko.

O partě kolem De Bruyneho se mluví jako o přestárlém týmu, zlaté generaci, která nic nevyhrála. Kvůli neshodám chybí gólman Curtois. Sám Kevin De Bruyne nevidí šance na velký úspěch příliš vysoko. „Možná o nás teď mluví jako o favoritech, ale je těžké říct, jestli jsme mezi těmi největšími. Nemyslím si to,“ řekl natvrdo geniální záložník Manchester City.

Ale nenechte se mýlit. Belgičané prošli hladce kvalifikací i přípravnými duely, v kádru mají skvělé hráče. Obranu soupeřů nestraší jen De Bruyne, ale i Romelu Lukaku nebo Jérémy Doku ze City.

„Belgie je třetí ve světovém žebříčku. Má jen velmi málo nedostatků. Potěšila by mě i remíza, nikdy se však s ničím takovým nespokojím dopředu," doplnil kouč slovenského národního týmu Francesco Calzona.

Slováci mohou dnes spíš překvapit. Mají ale velmi dobře fyzicky připravený tým, který hodně presuje. V nominaci jsou pouze tři hráči ze slovenské ligy, ostatní hrají v zahraničí, včetně ´Čechů´ Haraslína a Schranze. V kvalifikaci tým s Martinem Dúbravkou v bráně (Newcastle) skončil druhý hned za Portugalskem.

Posledním pondělním zápasem bude ´dohrávka´ skupiny D, utkání Francie – Rakousko startuje v 21 hodin.

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0884273637.jpg
Fotbal EURO 2024

Tříbodová skupina jde do finále, nejhorší pozici mají Ukrajinci

profimedia-0884276033.jpg
Fotbal EURO 2024

Češi do toho! Buď a nebo. Národní tým dnes musí porazit Turky, jinak jede domů

southgate.jpg
Fotbal EURO 2024

Bezgólové zakončení skupiny C. Anglie vítězem skupiny pod palbou kritiky

profimedia-0883812824.jpg
Fotbal EURO 2024

Skupina C: Anglický tým čelí kritice, Srbové mají nůž na krku