pondělí 20. května 2024

Polsko hlásí sečteno. Kaczyńského triumf je Pyrrhovo vítězství

Polsku bude pravděpodobná vládnout koalice liberálních prounijních stran. Vyplývá to z konečných výsledků víkendových voleb do varšavského Sejmu.

profimedia

Faktickým vítězem polských voleb a pravděpodobným premiérem je Donald Tusk.
Zdroj: Profimedia

  • Faktickým vítězem polských voleb a pravděpodobným premiérem je Donald Tusk.
  • Zdroj: Profimedia

Nedělní volby do polského Sejmu mají konečné výsledky. Největší počet hlasů obdržela dosud vládní strana, národně konzervativní Právo a spravedlnost expremiéra Jaroslawa Kaczyńského, která si na konto připsala 35,38 procenta hlasů. Ve výsledku však toto číslo pravděpodobně Právo a spravedlnost pošle do opozice. Druhá v pořadí totiž skončila liberálně prozápadní Občanská platforma dalšího bývalého premiéra Donalda Tuska se ziskem 30,7 procenta. Tusk sám už deklaroval, že se hodlá spojit s dalšími dvěma stranami, které jsou stejného prounijního a liberálního smýšlení, tedy s Třetí cestou a Novou levicí, které dostaly 14,4, respektive 8,61 procenta hlasů. Toto spojení všem třem stranám v Sejmu zajistí bezpečnou většinu z 249 křesel. Právo a spravedlnost obsadí 196 míst a nejmenší zvolená straně Konfederace usedne do 15 židlí.

Nyní se čeká na krok prezidenta Andrzeje Dudy. Ten podle tradice pravděpodobně pověří sestavením vlády nejsilnější stranu, tedy Právo a spravedlnost. Pravděpodobnost, že se Kaczyńskému skutečně podaří dát dohromady stabilní vládu, je mizivá.

Autor: Jan Skala

Související

Voleč,_dálnice_D11
Domácí

Polská pobídka zabrala. Dálnice z hranic do Trutnova se začne stavět letos

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu