pondělí 1. července 2024

Polovina Čechů nezná svého hejtmana

V Plzeňském kraji většina lidí neví, kdo je jejich hejtmanem. Ani zbytek Česka na tom však není o mnoho lépe.

Rudolf Špoták

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.
Zdroj: Facebook Rudolf Špoták - hejtman Plzeňského kraje

  • Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.
  • Zdroj: Facebook Rudolf Špoták - hejtman Plzeňského kraje

V Plzeňském kraji znají hejtmana jen dva lidé z deseti. Vypovídá to z březnového průzkumu agentury STEM/MARK. Cílem šetření bylo zmapovat situaci v českých krajích po volbách v roce 2020. Na otázku: „Víte, kdo je aktuálně hejtmanem či hejtmankou vašeho kraje?“ odpovědělo kladně jen 22 procent respondentů z Plzeňského kraje. Většina zdejších obyvatel tak neví, že kraj řídí Rudolf Špoták (Piráti).

Podobně je na tom hejtman Jan Schiller z Ústeckého kraje, kterého nezná 72 procent zdejších obyvatel, a Josef Suchánek z Olomouckého kraje, kterého zná jen 38 procent obyvatel. V dalších pěti krajích přesahuje nevědomost o hejtmanovi či hejtmance 50 procent.

Nad 60 procent znají svého hejtmana pouze lidé v Jihočeském a Libereckém kraji. Zcela nejvíce pak znají svého hejtmana potažmo primátora Pražáci, ale tam je situace oproti jiným částem Česka odlišná v tom, že pražský primátor zastává zároveň funkce nejen primátora města, ale i hejtmana kraje. I v Praze však zná svého primátora jen 71 procent dotázaných.

Průzkum dále zjišťoval, jak jsou občane s vedením kraje spokojení. Nejspokojenější jsou v krajích Jihočeském (67 % je spíše či velmi spokojeno s vedením kraje), Královehradeckém (59 %) a Libereckém (48 %).

Palčivé problémy se v jednotlivých krajích různí. V Pardubickém, Jihomoravském a Královehradeckém kraji je podle respondentů největším problémem doprava. Zdravotnictví z pohledu nižší dostupnosti trápí více lidi z Karlovarského a Ústeckého kraje. Dostupnost bydlení je problematicky vnímána především v Moravskoslezském kraji.

Pociťované problémy či nedostatky souvisí i s velikostí místa bydliště. V menších obcích lidé častěji zmiňují nedostatečnou dostupnost dopravy či zdravotnictví. Dostupnost zdravotnictví sužuje i lidi z menších měst, tam je navíc aktuálně častěji pociťován problém s možnostmi pracovního uplatnění. Ve větších městech je více skloňována bezpečnost, nedostupnost přírody či škol a školek,“ uvedl Jan Burianec ze STEM/MARK.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM/MARK

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

stanování
Cestování Ekologie

Mladí Češi podporují při cestování udržitelnost

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

mobil za jízdy
Domácí Auta

Čtvrtina řidičů při řízení čte zprávy a sleduje sociální sítě