pondělí 16. září 2024

Policie varuje před kybernetickými útoky

Počty kybernetických útoků se rok od roku zvyšují. Škody za letošní rok jsou již ve stovkách milionů korun.

kyberútok

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Do konce října eviduje policie přes 15 tisíc kybernetických útoků. Za celý minulý rok přitom policie zaznamenala „pouze“ 9 518 kyberútoků a za rok 2020 „jen“ 8073. Ještě před deseti lety bylo spácháno na území ČR pouze 2195 případů kyberútoků. Okradených jsou desetitisíce a škody jsou ve stovkách milionů korun. Podle České bankovní asociace připadá na jednoho poškozeného klienta škoda v průměru 161 500 Kč.

Počty online podvodů neustále narůstají a je tedy daleko větší pravděpodobnost, že se s nějakou hrozbou setká každý z nás a je jenom na nás, jak na to budeme připraveni. Navíc značně roste i kvalita a sofistikovanost těchto útoků. V posledních letech u online podvodů zaznamenáváme prvky organizovaného zločinu s mezinárodním přesahem. Odhalování je zde velmi složité a zdlouhavé, a proto je potřeba, aby se každý choval obezřetně,“ uvedl Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování.

Podvodníci se často vydávají za pracovníky bank a dokonce i policisty. Zneužívají neznalost a důvěřivost občanů a snaží se klienty bank vystrašit a zmanipulovat. „Chceme naučit lidi, aby si před každým kliknutím na odkaz v SMS zprávě nebo v emailu či před zodpovězením otázky volajícímu sami položili dotaz: Nechce mě náhodou okrást? Banky totiž tímto způsobem nepožadují citlivé osobní informace nebo data o účtech nebo kartách,“ vysvětlil Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Policie ČR

Související

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty