Vánoční dárky nakupuje 90 procent Čechů online

Až 90 procent Čechů nakupuje minimálně část vánočních dárků online.

vánoční nákupy

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Marko Klaric

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Marko Klaric

Češi holdují nakupování na internetu ve velkém. Podle průzkumu společnosti Avast celkem 90 procent Čechů koupí alespoň část vánočních dárků online. S enormním zájmem o online nákupy rostou také obavy z nových kyberpodvodů. Kromě strachu z úniku osobních údajů (52 %) a nákupu od falešných prodejců (46 %) se lidé také obávají, že sociální sítě budou zaplaveny falešnými reklamami (38 %) nebo že se stanou obětí podvodů s využitím umělé inteligence (35 %).

Předvánoční nákupní sezóna je pro kyberzločince rušným obdobím. Během svátečního shonu se nakupující často stávají obětí podvodů, protože hledají slevy na vybrané dárky, nakupují na poslední chvíli a přehlížejí podezřelé aktivity,“ varuje výzkumník malwaru Avastu Alexej Savčin. „Lidé by si proto měli pamatovat základní tipy, jak rozpoznat podvod, dávat si pozor na podezřelé odkazy a pokud to lze, nakupovat u ověřených prodejců.

Podle průzkumu se 18 procent dotázaných Čechů a Češek v minulosti setkalo s podvodem během vánočního období, přičemž více než polovina z nich (52 %) se nechala nachytat. Oběti uvedly, že v důsledku podvodů přišly průměrně o 6 tisíc korun.

Tipy, jak zvládnout vánoční online nákupy bezpečně podle Avastu:

  • Nikdy nenakupujte u neznámých prodejců. Zkontrolujte si veškeré podrobnosti o neověřených obchodech, hodnocení a recenze prodejců a buďte obezřetní, pokud uvidíte příliš mnoho pětihvězdičkových recenzí. Zejména pokud se na stránce objevily v krátkém časovém období, může to znamenat, že jsou falešné.
  • Zkontrolujte, že adresy všech webových stránek začínají „https“. Tak poznáte, že jsou bezpečné.
  • Vyhněte se až moc dobrým nabídkám, jako jsou různé známé produkty za extrémně nízké ceny. Pamatujte si, že pokud je nabídka příliš dobrá na to, aby to byla pravda, velice často to pravda není.
  • Používejte virtuální privátní síť (VPN), která vám pomůže ochránit vaše soukromí online a udržet osobní a finanční údaje v bezpečí, ať už při online nakupování nebo používání aplikací na veřejných Wi-Fi.
  • Vytvořte si silná a jedinečná hesla pro všechny e-shopy, e-mailové účty a finanční aplikace.
  • Nainstalujte si kvalitní software pro ochranu zařízení.


Čtěte také:

Vánoční stromky nepodraží. Češi zaplatí jako loni

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Avast

Související

online nakupování
Krimi

Prodejce nabízel sběratelské mince i lístky na Cimrmany. Zboží nikdy nedodal

klávesnice
Domácí

Na kybernetickou bezpečnost veřejné správy půjdou stovky milionů

počítač rodič dítě
Inspirace Technologie

Rodičovskou kontrolu na internetu má zapnutou jen 43 procent žáků druhého stupně

sociální sítě
Domácí Sociální sítě

Češi podceňují zabezpečí svých účtů na sociálních sítích