pondělí 20. května 2024

Pole se soláry jsou novým domovem ohrožených hmyzích opylovačů

Kontroverzní solární panelová pole, která podle mnoha kritiků hyzdí krajinu, nevyrábí jen šetrněji levnější elektrickou energii. Podle nedávného výzkumu jsou tato místa domovem celé řady ohroženého hmyzu ze skupin opylovačů, kterým se zde náramně daří.

35421055365_7576d167d1_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Motýl Okáč hnědý byl nejčastěji spatřeným druhem hmyzu při výzkumu diverzity 15 různých solárních parků po celé Británii. Ve dvou třetinách lokalit se vyskytoval čmelák a v jedné pětině se biologům podařilo pozorovat malého motýla Okáče poháňkového. Celkem zaznamenali kolem 1 400 opylovačů více než 30 různých druhů. Téměř 900 z nich byli motýli, 170 z nich pak pestřenky známé jako vosičky, 160 čmeláci a zbytek tvořily včely a noční můry. 

"Opylovací hmyz, jako jsou včely, motýli a pestřenky v posledních letech dramaticky ubývá. Jednou z potenciálních možností řešení je využít lokalit, jako jsou solární parky, aby pomohly biologické rozmanitosti. Doposud však chyběly empirické důkazy pro to, jak a které solární parky by mohly opylovače nejlépe podporovat," řekla šéfka studie Alona Armstrong.

Ukázalo se, že pro hmyz je v solárních parcích klíčová rozmanitost kvetoucí trávy a květin. Největší počty hmyzu se usídlily u solárních panelů zasazených do holé krajiny bez keřů.

Autor: Zuzana Beranová

Související

včely
Světové dny Fauna

Včelí den

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně