Podle odborníků na výživu největší síla pohanky spočívá ve vysokém obsahu rutinu známého také jako vitamin P. Ten pomáhá posilovat cévy, působí preventivně při hemeroidech, zlepšuje průtok krve a podporuje i správnou funkci srdce. Pohanka je navíc silně zásaditá a bez lepku, což prospívá trávení a zmírňuje překyselení organismu. Obsahuje velké množství vápníku, draslíku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B, vitamínu E a nenasycené mastné kyseliny.
Pohanka se hodí hlavně v chladných měsících, protože tělo přirozeně zahřívá a dodává dlouhodobou energii bez zbytečné zátěže. U některých lidí podporuje i zvýšení libida nebo úlevu při revmatických potížích, což souvisí s jejím protizánětlivým efektem.
Do jídelníčku se dá zařadit jako příloha místo rýže, do ranní kaše, do polévek, salátů nebo ve formě pohankové mouky na palačinky či lívance. Nejvýraznější chuť i účinky má pohanka neloupaná nebo lámanka, která si zachovává nejvíc rutinu.