pondělí 15. prosince 2025

Pohanka patří mezi nejzdravější zimní potraviny

Pohanka zažívá v Česku velký návrat. Nenápadná surovina, která se do Evropy dostala už ve středověku, se znovu objevuje na talířích díky své mimořádné výživové hodnotě i nízké ceně.

pohanka pixabay

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Podle odborníků na výživu největší síla pohanky spočívá ve vysokém obsahu rutinu známého také jako vitamin P. Ten pomáhá posilovat cévy, působí preventivně při hemeroidech, zlepšuje průtok krve a podporuje i správnou funkci srdce. Pohanka je navíc silně zásaditá a bez lepku, což prospívá trávení a zmírňuje překyselení organismu. Obsahuje velké množství vápníku, draslíku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B, vitamínu E a nenasycené mastné kyseliny.

Pohanka se hodí hlavně v chladných měsících, protože tělo přirozeně zahřívá a dodává dlouhodobou energii bez zbytečné zátěže. U některých lidí podporuje i zvýšení libida nebo úlevu při revmatických potížích, což souvisí s jejím protizánětlivým efektem.

Do jídelníčku se dá zařadit jako příloha místo rýže, do ranní kaše, do polévek, salátů nebo ve formě pohankové mouky na palačinky či lívance. Nejvýraznější chuť i účinky má pohanka neloupaná nebo lámanka, která si zachovává nejvíc rutinu.

Autor: Sandra Tušková

Související

žena na procházce
Domácí

Osamělost škodí srdci a cévám, v době Vánoc jí trpí 17 procent lidí

chemikálie
Zdraví Věda

Běžné chemikálie mohou škodit střevům

borelióza
Zdraví

Vědci odhalili, jak borelie pronikají do cév

léky
Zahraniční Zdraví

Evropské lékárny hlásí klid. Zásoby antibiotik jsou stabilní