Podzimní chlad a kratší dny zvyšují nároky na imunitu i trávení. Podle výživových poradců je právě teď nejvhodnější čas přejít na teplejší, výživnější jídla. V chladnějších měsících potřebuje totiž tělo víc energie na udržení tepla a teplé pokrmy a sezónní zelenina podporují dobré trávení i obranyschopnost. Odborníci doporučují omezit syrovou zeleninu, která ochlazuje organismus, a nahradit ji vařenou, pečenou nebo dušenou. Dobře působí dýně, mrkev, celer, červená řepa, jáhly nebo pohanka, tedy potraviny, které dodávají tělu teplo a minerály.
Podle Evropské společnosti pro výživu patří právě tyto suroviny k nejlepším zdrojům vlákniny a antioxidantů, které posilují imunitní systém v období se zvýšeným výskytem respiračních onemocnění. Ve světě se doporučuje podobný přístup, například v Severní Americe a Japonsku se na podzim přirozeně přechází k vařeným jídlům, polévkám a fermentovaným potravinám, které zlepšují střevní mikrobiom.
Důležitým klíčem je ale střídmost a pravidelnost. Na podzim podle výživových poradců nejde o diety, ale o stravu, která tělo vyživí a připraví na zimu. Čím silnější je trávení, tím silnější je i imunita.