úterý 11. listopadu 2025

Podzim volá po změně jídelníčku. Tělo potřebuje teplou stravu, radí odborníci

Podzimní strava by měla zahřívat, posilovat trávení a přirozeně podporovat imunitu. Stačí pár změn – víc teplých jídel a míň syrových potravin.

cooked-vegetables-in-a-pan-14803551321Ii

V podzimním jídelníčku by neměla chybět vařená zelenina.
Zdroj: pixabay.com

  • V podzimním jídelníčku by neměla chybět vařená zelenina.
  • Zdroj: pixabay.com

Podzimní chlad a kratší dny zvyšují nároky na imunitu i trávení. Podle výživových poradců je právě teď nejvhodnější čas přejít na teplejší, výživnější jídla. V chladnějších měsících potřebuje totiž tělo víc energie na udržení tepla a teplé pokrmy a sezónní zelenina podporují dobré trávení i obranyschopnost. Odborníci doporučují omezit syrovou zeleninu, která ochlazuje organismus, a nahradit ji vařenou, pečenou nebo dušenou. Dobře působí dýně, mrkev, celer, červená řepa, jáhly nebo pohanka, tedy potraviny, které dodávají tělu teplo a minerály.

Podle Evropské společnosti pro výživu patří právě tyto suroviny k nejlepším zdrojům vlákniny a antioxidantů, které posilují imunitní systém v období se zvýšeným výskytem respiračních onemocnění. Ve světě se doporučuje podobný přístup, například v Severní Americe a Japonsku se na podzim přirozeně přechází k vařeným jídlům, polévkám a fermentovaným potravinám, které zlepšují střevní mikrobiom.

Důležitým klíčem je ale střídmost a pravidelnost. Na podzim podle výživových poradců nejde o diety, ale o stravu, která tělo vyživí a připraví na zimu. Čím silnější je trávení, tím silnější je i imunita.

Autor: Sandra Tušková

Související

f28aac7c77a73545a20851f09b75-1435821
Domácí

Kdy přijde pravá zima? Podle meteorologů je ještě v nedohlednu

husa
Ostatní Zajímavosti

Jaké jsou pranostiky na svatého Martina?

ilustrační foto
Domácí

Čeká nás typický podzimní týden

Sunday_16_November_Hoge_Veluwe_beechlane_in_the_rain._Leaves_are_falling_-_panoramio
Domácí

Říjen byl druhý nejchladnější za deset let. Dvacítky padly jen dvě