pondělí 16. září 2024

Podvodník zneužívá jméno energetického úřadu, chce z lidí vylákat peníze

Na Energetický regulační úřad se od pátku obracejí lidé, kteří se stali terčem podvodných telefonátů. Z neznámého čísla se jim ozval automat a požadoval po nich úhradu pokuty, kterou údajně úřad vymáhá. Pokud lidé nezaplatí, požene je prý k soudu.

energie

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Na telefonický hovor navazovala SMS zpráva s odkazem, na němž se dotyční měli dozvědět více informací. Tento odkaz vedl na webovou stránku nápadně připomínající oficiální stránky úřadu, avšak na jiné adrese a s doménou .eu.

"Energetický úřad zveřejnil varování na svých webových stránkách a na Facebooku včetně rady, aby lidé požadavky z telefonátu ignorovali, volajícího zablokovali, neotevírali žádné ze zaslaných odkazů a rozhodně neplatit žádné pokuty," upřesnil mluvčí úřadu Jan Hamrník s tím, že úřad nemá pravomoc běžným spotřebitelům ukládat jakékoliv pokuty, a nemůže po nich tedy žádné peníze ani vymáhat.

V případě, že lidé už zaplatili, pak je třeba v první řadě nutné kontaktovat banku a zastavit jakékoliv odchozí transakce s pochybným adresátem, následně by se měl dotyčný obrátit na policii.

Související

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

peníze
Domácí

Falešní celníci chtějí peníze, vyhrožují řidičům vybodováním

Steve_Perry_09
Zahraniční

Falešné rockové hvězdy v pozici zlodějů. Nepotřebujeme vaše peníze, tvrdí ti praví

profimedia-0904350154
Krimi

Pelta s Kratochvílovou půjdou do vězení. Soud je uznal vinné už potřetí