pondělí 13. května 2024

Podrží silně katolické Polsko církev? Tuskova vláda ji dál financovat nebude

Polská církev už nebude dostávat peníze od státu a bude muset spoléhat na své příznivce, kteří si budou moci její podporu odepsat z daní. Kabinet Donalda Tuska chce redukovat i výuku náboženství ve školách.

52628606174_8e2a50afac_b

Vláda Donalda Tuska už nechce církev dotovat z rozpočtu.
Zdroj: Flickr

  • Vláda Donalda Tuska už nechce církev dotovat z rozpočtu.
  • Zdroj: Flickr

Polsko je léta známé svým silně religiózním postojem, úzký vztah tamních lidí k církvi nezlomilo ani čtyřicet let komunistické nadvlády. Proto je pro řadu obyvatel šokující současný krok nové vlády premiéra Donalda Tuska, která rozhodla, že církve přestane dotovat ze státního rozpočtu. Církevní fond přitom v zemi existoval od 50. let. Tusk už zrušení církevního fondu oznámil a zároveň sdělil, že Poláci mohou při podpoře církve nově využít daňové odpisy. Duchovní chtějí o novém financování s vládou jednat, i když omezení podpory církví měla Tuskova Občanská platforma už ve volební programu.

Dalším krokem, který má vliv církve v Polsku omezit, je vyučování náboženství na základních školách. Nyní je zákonem dané, že dobrovolné hodiny náboženství budou školy poskytovat v rozsahu dvou vyučovacích hodin týdně. Tento počet chce Tuskův kabinet snížit na polovinu.

Podpora náboženství klesá i mezi samotnými Poláky. Jestliže před deseti lety se za věřící označovalo 90 procent obyvatelstva, dnes je to už o dvacet procent méně.

Autor: Jan Skala

Související

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě