pondělí 20. května 2024

Podle nové prognózy dosáhne lidstvo vrcholu do roku 2050

OSN předpovídá, že v roce 2080 bude na Zemi přes 10 miliard lidí. Nová studie očekává vrchol už za necelých třicet let, maximální lidskou populaci předpovídá na 8,5 miliard.

děti

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Rebecca Zaal

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Rebecca Zaal

V současnosti žije na světě přes osm miliard lidí. Podle predikcí by měla populace během následujících desetiletí stoupat. Poslední studie předpovídá, že lidstvo dosáhne vrcholu dříve a v nižším počtu, než se očkovalo podle zprávy OSN. Podle ní je pravděpodobný scénář ten, že lidská populace bude stoupat do roku 2080, kdy dosáhne potenciálního vrcholu a to 10,4 miliard lidí.

Analýza iniciativy evropských vědců a univerzit Earth4All a instituce Římský klub predikuje, že vrchol v lidské populaci nastane už do roku 2050, kdy počet lidí na Zemi překoná hranici 8,5 miliard. Od tohoto momentu by populace na Zemi již neměla růst a v roce 2100 by se měla vrátit na hodnotu sedmi miliard.

Víme, že rychlý hospodářský rozvoj v nízkopříjmových zemích má obrovský dopad na míru plodnosti. Míra plodnosti klesá, když dívky získávají přístup ke vzdělání, ženy mají možnost volně pracovat a mají přístup k lepší zdravotní péči,“ říká Per Espen Stoknes, vedoucí projektu Earth4All. „Několik našich modelů simuluje současně růst populace, ekonomický rozvoj a jejich vzájemné propojení,” komentuje Beniamino Callegari, člen modelového týmu Earth4All.

Studie uvádí, že pokud dojde k očekávanému hospodářskému rozvoji v afrických státech, tak lidská populace dosáhne vrcholu dříve, než jak uvádí zpráva OSN. Autoři analýzy však varují, že dosažení dřívějšího vrcholu v lidské populaci a následný pokles od roku 2100 neřeší environmentální a klimatické problémy planety.

Autor: Šimon Mitro

Související

stáří
Zahraniční Zajímavosti

Do konce století bude stárnout populace po celém světě. Zatím porodnost zachraňují rozvojové země

Karlův most
Domácí Zajímavosti

V Česku žije 10,9 milionu lidí. Nárůst způsobila migrace

49715505248_5ed767e8a0_b
Zahraniční Klimatické změny

Konec zimních sportů: Největší lyžařská centra budou postupně bez sněhu

slovenská vlajka
Zahraniční Slovensko

Slováků ubývá. Populace klesla na 5,42 milionu