Podle faráře, který údajně zneužíval dívku, přichází pokušení denně, celibát mu prý nevadí

Sexuální skandál kvůli podezření ze zneužívání nezletilé dívky má pokračování. Biskupství přiznalo, že k prvním útokům mělo dojít už v roce 2006.

kostel (1)

Kostel ve Vítonicích
Zdroj: vitonice.cz

  • Kostel ve Vítonicích
  • Zdroj: vitonice.cz

Farář římskokatolické církve ve Vítonicích na Znojemsku nesmí pobývat na území farnosti. Uvedlo to ve středu Biskupství brněnské. To také přiznalo, že první podezření ze sexuálního obtěžování u faráře řešilo už v roce 2019.

„Biskupství brněnské obdrželo v únoru 2019 podnět, v němž bylo uvedeno, že před třinácti lety mělo pravděpodobně dojít k sexuálnímu obtěžování jisté osoby knězem J. Č. působícím na Znojemsku. Biskupství brněnské na uvedený podnět reagovalo tím, že podalo na Krajské státní zastupitelství trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu,“ píše se v prohlášení brněnského biskupství.

Případ pak řešilo Okresní státní zastupitelství ve Znojmě, které ve spolupráci s policií věc vyšetřilo a došlo k závěru, že skutek se s největší pravděpodobností nestal. „Pokud by se popsaný skutek stal, byl by takový trestný čin již promlčený. Proto v květnu 2019 Okresní státní zastupitelství ve Znojmě věc odložilo, o čemž vyrozumělo i osobu, která podnět podala,“ informuje biskupství.

Když v prosinci loňského roku podala stejná osoba další podnět k prošetření nevhodného jednání kněze zahájilo biskupství předběžné šetření. „Došlo k pozastavení výkonu úřadu faráře, k příkazu pobytu mimo farnost, zákazu pastorační práce s mládeží, jmenovanému byl nařízen kontakt s psychologem a přidělen stálý dohled zkušeného tutora,“ píše se na webu biskupství.

Už začátkem prosince se na facebookové stránce, kterou spravuje Tiskové středisko České biskupské konference, mezi komentáři k článku právě o zmíněném faráři objevil šokující komentář: „Zneužíval holku, které bylo v té době 16 let. Dodnes je na něm psychicky závislá. Před rokem se své oběti chtěl omluvit. Z omluvy vzešel další rok zneužívání. Inu, církev je taková rodina, že...,“ píše jeden z komentujících.

Článek, který pisatel komentoval, vydal Český rozhlas loni v létě. Kněze se v něm reportér dotazoval i na celibát. Jeho odpověď zněla: „Věřící často říkají: ‚Jé, pane faráři, vy jste chudák, vy jste v tom životě sám, vy nemáte tu rodinu.‘ A já jim vždycky říkám: ‚Hlavně nás, prosím vás, nelitujte, my sami sebe nelitujeme. Svědčte nám svou věrností v povolání manželském a my vám budeme svědčit svou věrností v povolání kněžském a tak obstojíme,“ uvedl a doplnil, že taková ta běžná pokušení začít si něco se ženou přicházejí dnes a denně. „Ale tak od toho jsme chlapi, abychom to vydrželi!“ dodal.

Související

393396578_1055324442551491_7657071377714799392_n.jpg
Domácí

Farář veřejně přiznal zničení dětských výtvorů, prý jde o symbol duchů zla

bible
Domácí

Manželství pro všechny je nový druh násilí na dětech, uvažují biskupové

koclirov_duchovni_cviceni_kopecky_unor_2016-(7)
Domácí

Další církevní sexuální skandál: Kněz obtěžoval děti ze Svitavska

Obviněná ředitelka Malka Leiferová
Zahraniční

Ředitelka znásilnila žačky