čtvrtek 16. května 2024

Počty žáků na českých školách rostou díky ukrajinským dětem

Ukrajinské děti stojí za vzrůstem počtu žáků na českých školách. Školky zaznamenaly v minulém školním roce rekordní počet dětí.

školní třída

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Příchod ukrajinských dětí do Česka zapříčinil nárůst počtu žáků na školách. V minulém školním roce se zvedl počet dětí na všech stupních škol. Nejvíce vzrostl počet žáků na základních školách a to o 4,5 procent. Následovaly střední školy (o 3,8 %) a mateřské školy (o 2,4 %). Mateřské školy v minulém školním roce navštěvovalo přes 369 tisíc dětí, což je nejvíce od vzniku samostatné České republiky.

Počet žáků základních škol zaznamenal meziroční nárůst o 43,2 tisíce, což je nejvíce od školního roku 1996/97, kdy byla znovuzavedena devítiletá povinná školní docházka. Počet žáků základních škol v uplynulém školním roce tak překonal hranici jednoho milionu, a to zejména kvůli přílivu dětí původem z Ukrajiny,“ řekl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Na základních školách studovalo přes 50 tisíc dětí ukrajinského původu, což je více než pětkrát tolik ve srovnání se školním rokem 2021/22. Počet českých žáků se oproti tomu zvýšil jen o jeden tisíc.

Díky dětem z Ukrajiny výrazně vzrostl i počet prvňáků. V září 2022 do prvních tříd základních škol nově nastoupilo celkem 117 607 žáků, téměř o deset tisíc více než v roce předchozím,“ uvedla Vendula Kašparová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Celkem základní školy navštěvovalo v minulém školním roce 1 007 778 žáků. Na střední školy docházelo 1 049 723 studentů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

stavba
Ekonomika

Průmysl i stavebnictví byly v březnu v minusu