sobota 4. května 2024

Počet obětí sekty v lese Shakahola stoupl na 425, jsou mezi nimi i čerstvě pohřbení

Masakr v Keni je třetí nejmasovější sebevraždou členů kultu na světě. Když pátrací tým přerušil práci, někdo zřejmě pohřbil další oběti.

F1qfXEnWIAQ6BKl

Přeživší zůstávají stále v nemocnicích.
Zdroj: Twitter

  • Přeživší zůstávají stále v nemocnicích.
  • Zdroj: Twitter

Keňské úřady a pátrací tým stále operují v lese Shakahola, kde se od dubna postupně našly masové hroby s 425 těly. Jedná se o členy sekty, které pastor přesvědčil, že pokud dokážou umřít hlady, setkají se s Ježíšem. Mezi oběťmi je i řada dětí. Exhumace těl je nutné vždy na čas přerušit, protože v okolí není dostatek piteven ani personálu, který by dokázal těla ohledávat. Pátrání i pitvy se tak odehrávají po etapách.

Při zatím poslední akci v lese Shakahola se podařilo objevit 16 těl, která někdo nejspíš pohřib teprve před měsícem, právě když měl pátrací tým dvoutýdenní přestávku. Hroby byly mělké a vypadaly jako čerstvě vykopané.

Spekuluje se o tom, že v lese Shakahola se mohou stále skrývat stoupenci sekty. Vyšetřovatelům údajně přinesli pastevci zprávu od členů kultu, aby v pátrací operaci nepokračovali. Zatím se podařilo prozkoumat asi tři čtvrtiny z území o 50 tisících hektarech. 95 polomrtvých lidí se podařilo zachránit, část je stále v nemocnicích. Ve věznicích skončilo zatím 37 podezřelých včetně vůdce kultu Good News Church Paula Mckenzieho.

Masakr v lese Shakahola je třetí nejmasovější sebevraždou členů sekty.

Vůbec nejvíc, 914 obětí, měl na svědomí kazatel Jim Jones a jeho sekta Chrám lidu. Ten v listopadu 1978 v jihoamerické Guyaně vyzval dospělé členy kultu vyzval, aby dětem dali jed a pak sami spáchali sebevraždu. Někteří se zabili také jedem, jiní stříleli.

V jihozápadní Ugandě v roce 2000 zemřelo 700 členů Hnutí za obnovu desatera Božích přikázání. Ti věřili, že s novým miléniem skončí svět. Nechali se zavřít v kostele, který měl zabarikádované dveře a okna. Budova poté začala hořet.

Známý je díky zfilmování případ sekty ve Waco v Texasu. Tam přišlo o život 76 lidí, z toho dvacet dětí, při požáru jejich dřevěného sídla. Budova 51 dní obléhali federální agenti.

Související

profimedia-0867936765
Zahraniční

Minimálně 155 lidí zemřelo při záplavách v Tanzanii

GISH78jboAEmALF
Zahraniční

Haiti na pokraji občanské války. Zemi opouštějí pracovníci velvyslanectví

GHzhIhGWoAAeFze
Zahraniční

Haiti je v jednom ohni. Gangy osvobodily vězně, včetně vrahů bývalého prezidenta

GEsI3fRX0AAq69L
Zahraniční

Církev zodpovědná za masakr v lese Shakahola je na seznamu gangů