pondělí 16. září 2024

Plzní opět znělo: Díky Ameriko !

Západní Čechy a Plzeň opět žijí Slavnostmi svobody. Městem v neděli projel tradiční Konvoj svobody s více než 280 kusy americké vojenské historické techniky. Přihlížely mu tisíce diváků, ze vzduchu ho doprovodily stíhačky naší armády JAS 39 Gripen.

Slavnosti Svobody Plzeň

Slavnosti Svobody Plzeň
Zdroj: Andrea Jančová

  • Slavnosti Svobody Plzeň
  • Zdroj: Andrea Jančová

Bohužel poprvé od roku 1990 nemohli do Plzně dorazit kvůli vysokému věku američtí a belgičtí veteráni, kteří byli od pádu totality každoročními nejvzácnější hosty. Zastoupili je ale příbuzní a potomci, kteří v konvoji vezli portréty amerických hrdinů.
Každoročním účastníkem oslav je také vnuk vnuka generála Pattona, jehož 3.armáda osvobodila 6. května 1945 Plzeň a západní Čechy.

Cítíme velkou pokoru, když vidíme vaše odhodlání připomenout si Ameriku. Ale je velice důležité, aby každý člověk, ať Čech, Belgičan nebo Američan, chránil a bránil svobodu, která byla vykoupena tak draze během 2. světové války životy položenými při osvobozování Plzně vojáky 16. obrněné divize a 2. pěší divize. Vaše úcta k obětem, službě vlasti a odhodlání jsou pro nás skutečně požehnáním,“ řekl návštěvníkům George Patton Waters.
Plzeňské slavnosti pokračují do pondělí. Ve městě jsou jsou k vidění vojenské kempy, ukázky současných ozbrojených složek USA, ukázky výstroje i života letců RAF nebo prezentace naší armády.

Autor: Andrea Jančová

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

Policie ČR
Krimi

Násilníka z Kilometrovky už má policie. Na soud si počká ve vazební cele