pátek 18. října 2024

Plzeň zdraží jízdné o pětinu. Je to méně než inflace, tvrdí radní

I když cena nedosahuje úrovně Prahy či Ostravy, Plzeňany čeká další zdražení městské hromadné dopravy. Po tom letošním bude to chystané ještě vyšší.

PMDP

Po Plzni se bude od Nového roku jezdit dráž.
Zdroj: PMDP

  • Po Plzni se bude od Nového roku jezdit dráž.
  • Zdroj: PMDP

Ze současných 22 na 26 korun si za jednorázovou jízdenku připlatí lidé, kteří budou cestovat vozy městské hromadné dopravy v Plzni. O čtyři korun na 24 korun podraží i půlhodinová jízdenka zakoupená ve voze prostřednictvím platební karty. Tříhodinová pak zdraží ze 42 korun na 50 a celodenní z 60 na 66 korun. I tak je to méně než tvoří inflace, která se pohybuje kolem patnácti procent, tvrdí plzeňský radní pro dopravu Aleš Tolar. Tarif se podle něho zvýšil o 11 procent, přičemž cena jednorázových jízdenek půjde nahoru až o dvacet procent.

I když poslední zdražení přišlo v Plzni s letošním lednem, ceny i po chystané úpravě cen budou nižší než v jiných velkých městech. V Ostravě základní jízdenka, ač pětačtyřicetiminutová, stojí o korunu více, tedy 25 korun, v Praze základní sazba vyjde na 30 korun.

Od ledna se také sjednotí podmínky pro cestování v celém Plzeňském kraji pro cestující od 15 do 26 let. K cestě za zlevněné jednotlivé jízdné v MHD už nebudou potřebovat Plzeňskou kartu. Od 15 do 18 let jim postačí doklad totožnosti a od 18 do 26 let ISIC karta či žákovský průkaz.

Autor: Jan Skala

Související

EU
Ekonomika

Inflace v EU zpomaluje. V Česku opět roste

King_Diamond_at_Mayhem_Festival_2015
Hudba

Metalfest přiveze jako hlavní hvězdu Kinga Diamonda. Stejně jako v roce 2013

profimedia-0089198237
Domácí

Od listopadu budou radary hlídat řidiče mezi Plzní a Radčicemi

tramvaj Plzeň náměstí Republiky
Domácí

Obviněný z kauzy pražského dopravního podniku pracoval i pro ten plzeňský