úterý 21. května 2024

Plánujete letos svatbu? Od ledna se mění některé podmínky

Vyšší poplatky, zato ale jednodušší pravidla. Novela matričního zákona od ledna 2024 mění některé zásadní podmínky pro svatby.

svatba

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Snoubence, kteří nechali plánování svého velkého dne na rok 2024, čeká celá řada změn, některé z nich zasáhnou i do svatebního rozpočtu. Připlatí si třeba ti, kteří chtějí mít svatbu mimo obřadní síň nebo kostel. Poplatek za populární svatby na loukách nebo statcích vyjde letos na tři tisíce korun, tedy o dva tisíce dráž než doposud. Dražší budou i správní poplatky. Třeba osvědčení o splnění podmínek pro církevní sňatek vyjde na pětistovku, za oddací list nebo potvrzení o registrovaném partnerství zaplatí novomanželé nově sto korun.

Samotné zařizování se naopak zjednoduší. Svatbu bude bez problémů možné uskutečnit i v takzvané nematriční obci, kde ani jeden z páru nemá trvalé bydliště. Oddat snoubence tam může nově i pověřený člen zastupitelstva. „Když jsme začali plánovat a konečně našli perfektní místo, narazili jsme na problém, že v termínu, kdy bylo volné, nemohl starosta ani místostarosta sousedního města, kde mají matriku. Teď nám tahle starost naštěstí odpadla a my můžeme svůj den naplánovat na našem vysněném místě,“ chválí si změnu budoucí nevěsta Zdeňka Čapková.

Další změnu uvítají hlavně ti, kteří chtějí mít svatbu s co nejmenším počtem lidí. Novela totiž umožňuje, aby se obřadu zúčastnil jen oddávající. Musí mít ale odbornou způsobilost matrikáře podle zákona o matrikách.

Zájemci můžou v tomto roce využít i úplné novinky, a to nechat se oddat od senátora nebo poslance.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

575591B9-7D1D-4BB7-982C-BDDABDAD819A
Zahraniční

Německo změní vzhled čísel na fotbalových dresech, 44 připomíná nacistický symbol

4001173179_1286663d25_b
Zahraniční Kauzy

Tesco musí změnit logo věrnostního klubu. Spor s Lidlem definitivně prohrálo

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

8271365540_aa1a4ca5ec_b
Zahraniční Klimatické změny

Evropu čeká teplé suché léto, může za to zpomalený oceánský Golfský proud