Pivovar otevřel obří sklad

Unikátní projekt spustil největší tuzemský pivovar. Na ploše deset tisíc metrů čtverečních, tedy asi jednoho a půl fotbalového hřiště, otevřel plně automatizovaný sklad. Zrychlí díky tomu zásobování.

automatický sklad - Plzeňský Prazdroj

automatický sklad - Plzeňský Prazdroj
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

  • automatický sklad - Plzeňský Prazdroj
  • Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Sklad vznikl v areálu pivovaru v Plzni. Zboží ze stáčecí linky přepravuje automatický paletový pojízdný systém 28 vozíků, které se pohybují po kolejích dlouhých přes půl kilometru. Jde o největší investici pivovaru od roku 2006 – sklad přišel na 780 milionů korun.

Lahve a plechovky si přímo ve skladu převezmou automatické jeřábové zakladače. Unikátní regálový systém uskladní až 16 tisíc palet, tedy přibližně 18 milionů piv. Celková kapacita skladovacích prostor v pivovaru se tak navýšila o více než 20 procent. „Díky systému regálů i způsobu přepravy zboží mezi nimi ušetříme nejen prostor a náklady na převoz zboží, ale také snížíme množství vyprodukovaných emisí. Využití kolejí výrazně omezilo potřebu vysokozdvižných vozíků. Ve skladu je nyní používáme už jen pro samotnou nakládku do kamionů a ty navíc nově místo LPG jezdí na elektřinu. Jen tím ročně snížíme produkci oxidu uhličitého asi o 500 tun,“ vysvětlil manažer skladů František Holý.

Na místě starého skladu v areálu pivovaru vznikne nová stáčecí linka na vratné skleněné lahve. Ty jsou totiž dlouhodobě nejprodávanější.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Související

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva