čtvrtek 16. května 2024

Písek ze Sahary změnil počasí. Místo letního dne nastala smogová situace

Předpokládaný příchod dne, kdy budou letos poprvé panovat letní teploty, značně ovlivnila vysoká koncentrace saharského prachu v ovzduší. Meteorologové dokonce vyhlásili smogovou situaci-

50049378747_42b6e32205_b

Slunce saharský prach prosvítí, ale jeho svit je spíše matný.
Zdroj: Flickr

  • Slunce saharský prach prosvítí, ale jeho svit je spíše matný.
  • Zdroj: Flickr

O končícím víkendu původně meteorologové očekávali s největší pravděpodobností příchod prvního letošního letního dne, tedy takového, kdy teplota překročí i 25 stupňů, ale místo toho začal Českou republiku sužovat písek ze Sahary. Ten nejenže několik stupňů snížil teplotu vzduchu, ale jeho koncentrace je tak vysoká, že meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Podle zprávy, kterou vydali, byla v neděli ráno na řadě míst v České republice nad hodnotou 100 mikrogramů na metr krychlový.

Smogovou situaci během neděle meteorologové vyhlásili po celých Čechách, v Brně a Moravskoslezském kraji. Během dne se koncentrace polétavého prachu v ovzduší zvyšovaly zejména na jihu Moravy. Meteorologové očekávají, že špatné rozptylové podmínky budou panovat i během pondělka.

Saharský písek v ovzduší může způsobit zdravotní problémy zejména starším lidem, malým dětem a osobám s dýchacími a srdečními problémy. Podle meteorologů je současná situace, včetně vysoké koncentrace, nestandartní.

Autor: Jan Skala

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti