pondělí 16. září 2024

Phishingový útok cílí na klienty českých bank

Bezpečnostní experti ze společnosti ESET objevili nový typ phishingového útoku, který ohrožuje klienty českých bank.

kyberútok

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Útočníci využívají pokročilé techniky, které zahrnují phishingové aplikace na platformách Android a iOS. Tyto aplikace, které vypadají jako legitimní bankovní software, se šíří prostřednictvím webových stránek třetích stran a jsou zamaskovány jako běžné aplikace bez varování o neoficiálním zdroji.

Phishingové kampaně cílí nejen na české banky, ale také na bankovní klienty v Maďarsku a Gruzii. Útočníci používají různé kanály, jako jsou automatizované telefonní hovory, SMS zprávy a škodlivé reklamy na sociálních sítích, aby obětem poslali odkazy na podvodné aplikace. Na platformě Android se tyto odkazy často maskují jako aplikace z oficiálního obchodu Google Play, zatímco na iOS jsou aplikace prezentovány jako PWA (Progresivní webové aplikace).

V případě Androidu se používají i WebAPK aplikace, které vypadají jako nativní aplikace a nevyvolávají varování o instalaci z neoficiálních zdrojů. Oběti jsou tak často přesvědčeny k instalaci aplikací, které bez jejich vědomí získávají citlivé informace.

Společnost ESET identifikovala dvě různé skupiny útočníků zapojené do těchto kampaní a již informovala postižené banky. Kromě toho pomohla odstranit několik phishingových domén a řídících serverů. Odborníci varují, že dodržování přísných bezpečnostních opatření a pozornost vůči aplikacím z neznámých zdrojů je klíčová pro ochranu před těmito hrozbami.

Autor: Šimon Mitro

Související

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

zabezpečení počítače
Domácí

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici