pátek 3. května 2024

Petr Veliký, Brežněv i Stalin. Rusové vybírali nejoblíbenější lídry

Rusové v průzkumu zvolili svou nejoblíbenější politickou osobnost minulosti. Kromě Josifa Stalina, který obsadil třetí místo, bodovali i další politici sovětské éry jako Lenin či Brežněv.

bust-of-tsar-peter-the-great

Petr I. Veliký, je podle Rusů nejoblíbenější postavou jejich historie.
Zdroj: Public Domain Pictures

  • Petr I. Veliký, je podle Rusů nejoblíbenější postavou jejich historie.
  • Zdroj: Public Domain Pictures

Jako začátek předvolební kampaně před ruskými prezidentskými volbami, které budou příští rok na jaře, zveřejnila Agentura politické a ekonomické komunikace průzkum, kteří z politických lídrů minulosti jsou mezi běžnými občany Ruska nejpopulárnější. Podle očekávání zvítězil někdejší car Petr I. Veliký, který na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století zmodernizoval tehdy těžce zaostalé Rusko po vzoru západních zemí. Druhé místo obsadila Kateřina II. Veliká, za jejíž vlády v osmnáctém století Rusko expandovalo a stalo se větší říší než dosud. Na třetí pozici se pak umístil sovětský vůdce Josif Stalin. Ten, ač fakticky vyhrál druhou světovou válku a proměnil Sovětský svaz v jadernou velmoc, stojí za obrovskými čistkami ve straně a společnosti, hladomorem na Ukrajině a násilnou kolektivizací. Jeho období přesto hodnotí kladně více než 60 procent dnešních Rusů.

Naopak postsovětská éra je stále Rusy nejhorším obdobím dějin. Svědčí o tom skutečnost, že na předposledním místě se umístil poslední sovětský předák Michail Gorbačov, jemuž Rusové stále kladou za vinu rozpad Sovětského svazu. Zcela nejméně oblíbeným politikem se stal první ruský prezident Boris Jelcin, který podle ruské společnosti zavinil divoká devadesátá léta, kdy se hospodářská situace v Rusku dramaticky zhoršila. Byl to ale právě Jelcin, kdo na konci devadesátých let uvedl na politickou scénu nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina.

Autor: Jan Skala

Související

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

52969539828_e35ca17373_b
Zahraniční

Ukrajina nevylučuje jednání s Ruskem. Kuleba řekl, kdy by mohla začít

GMcG9emW8AAqBB0
Zahraniční

Nepokoje v Gruzii: Demonstranti po policii hází vajíčka, ta pálí vodními děly

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko