středa 22. května 2024

Petice ani protesty nepomohly, kladenská Vejhybka známá z Básníků jde k zemi

Demolice nádraží v Kladně začala, přestože proti ní protestují architekti i veřejnost. Nepomohla ani petice.

Kladno nádraží

Budova kladenského nádraží.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Budova kladenského nádraží.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

I když se zvažovala i rekonstrukce, nakonec se ukázalo, že efektivnější bude nádraží srovnat se zemí a postavit úplně nové na vhodnějším místě. „Výsledky měření ukázaly, že jsou v budově nejen odlišné základové poměry, ale také podzemní voda. Vzhledem k výrazně horšímu stavu objektu oproti očekávání bylo potřeba zvážit další možnosti, ze kterých se výstavba nové haly ukázala jako nejlepší řešení,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Moderní a funkční řešení s nižší energetickou náročností může přinést i značné provozní úspory. Předložená studie z našeho pohledu vypadá velice dobře,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf s tím, že podmínkou města bylo, aby nová budova měla co nejvyšší architektonickou kvalitu a odpovídala moderním požadavkům.

Řadě lidí se to nelíbí. Už víc než tisícovka jich podepsala petici, objevil se i návrh zařadit budovu mezi památkově chráněné objekty.

„Včera jsme se dozvěděli smutnou zprávu o demolici nádražní budovy. Je to obrovská škoda. Ekonomika vyhrála nad historií. Bohužel, budeme si muset zvyknout,“ okomentoval věc správce fanouškovské stránky nádraží na Facebooku. "Další historická budova, kterou vyhledávala spousta filmařů, půjde k zemi. Skvělý nápad,“ reagoval další z obyvatel města.

Nádraží, kterému se v Kladně říká Vejhybka, začalo sloužit v roce 1855. Poprvé se objevilo ve filmu Zlaté ptáče v roce 1935. Natáčely se tam také záběry pro snímky Jak básníci přicházejí o iluze v roce 1984 a Jak básníkům chutná život, který vznikl o tři roky později. V roce 1988 pak nádraží obsadil štáb, který pracoval na seriálu Chlapci a chlapi. Kladenské nádraží si v něm zahrálo stanici Hrádek v Čechách

Související

Požár skaldu olejů v Kladně (16. 5. 2024)
Domácí

V Kladně hoří sklad olejů. Místní nemají větrat

eb38b1c5-54ee-4a5e-bd2c-ef4d67bb0a30
Domácí

Skleněnému peklu zbývají dva týdny. Místo něj bude obchodní centrum

Nádraží Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Další nádraží v Plzni projde obnovou

SOLO_Sušice_duben_2023
Domácí

Budovy Solo Sušice už šly k zemi. Zbývá už jen odstřelit ikonický komín