Peptid českých vědců pomůže v boji s obezitou i Alzheimerem

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR vyvinuli revoluční látku, která by mohla zásadně změnit léčbu obezity a Alzheimerovy choroby.

mozek

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Tým vědců pod vedením doktorky Lenky Maletínské z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR vyvinul inovativní látku odvozenou od peptidu CART, přirozeně se vyskytujícího v mozku. Tento modifikovaný peptid slibuje revoluci v léčbě obezity a Alzheimerovy choroby. Nová látka, publikovaná v časopise European Journal of Pharmacology, nejenže potlačuje chuť k jídlu, ale také chrání mozek před škodlivými efekty proteinu Tau, který je spojený s Alzheimerem.

Testy na buněčných kulturách a zvířecích modelech ukázaly, že nový peptid účinně snižuje váhu obézních myší a zlepšuje jejich kognitivní funkce. Látka byla obohacena o mastné kyseliny, což jí umožňuje překonat hematoencefalickou bariéru a účinně zasáhnout mozek. „Dlouhodobé podávání tohoto peptidu nejenže potlačuje chuť k jídlu, ale také poskytuje neuroprotektivní účinky, což může být přínosné při léčbě neurodegenerativních onemocnění,“ komentuje Vilém Charvát, hlavní autor studie.

Peptid CART, objevený v roce 1998, se přirozeně vyskytuje v hypothalamu a má potenciál v léčbě obezity a Alzheimerovy choroby. Doktorka Andrea Pačesová z ÚOCHB, která na výzkumu pracuje, zdůrazňuje, že je třeba lépe pochopit mechanismus účinku peptidu a jeho interakci s receptory v mozku. Vědci doufají, že tento objev povede k novým terapeutickým možnostem, včetně prevence Alzheimerovy choroby, pokud bude diagnostikována včas.

Autor: Šimon Mitro

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů