Ceny másla v posledních měsících raketově vzrostly a po celé Evropě se prodávají za rekordní sumy. To je špatná zpráva nejen pro koncové zákazníky, ale i pro pekaře a výrobce pečiva, kteří se připravují na vánoční oslavy a už teď čelí vysokým nákladům na čokoládu a cukr. Máslo žene nahoru zejména vyšší poptávka a také rozhodnutí zpracovatelů mléčných výrobků používat více mléka pro ziskovější produkty jako třeba sýr.
Podle údajů Evropské komise se máslo na konci září prodávalo za rekordních 8 706 USD za tunu, což je oproti loňsku nárůst o 83 procent. Znát je tato skutečnosti i v českých obchodech, kde se kostka o hmotnosti 250 gramů prodává běžně za cenu vyšší než 70 korun.
Rostoucí ceny másla také podpořily obavy z dalšího poklesu dodávek mléka v důsledku šíření nemocí u dojnic v západní Evropě, včetně katarální horečky ovcí a epizootické hemoragické choroby. Podle analytiků bude trvat měsíce než tyto ceny naberou opačný trend.