pátek 18. října 2024

Pekaři se připravují na drahé Vánoce. Zdražuje máslo, čokoláda i kakao

Dramaticky rostoucí cena másla může prodražit vánoční cukroví. Ekonomové tvrdí, že k obratu nedojde dříve než za několik měsíců.

bakery_bread_food_market_pastries_shop_store-1169705

Pekaře trápí vysoká cena másla i čokolády.
Zdroj: PxHere

  • Pekaře trápí vysoká cena másla i čokolády.
  • Zdroj: PxHere

Ceny másla v posledních měsících raketově vzrostly a po celé Evropě se prodávají za rekordní sumy. To je špatná zpráva nejen pro koncové zákazníky, ale i pro pekaře a výrobce pečiva, kteří se připravují na vánoční oslavy a už teď čelí vysokým nákladům na čokoládu a cukr. Máslo žene nahoru zejména vyšší poptávka a také rozhodnutí zpracovatelů mléčných výrobků používat více mléka pro ziskovější produkty jako třeba sýr.

Podle údajů Evropské komise se máslo na konci září prodávalo za rekordních 8 706 USD za tunu, což je oproti loňsku nárůst o 83 procent. Znát je tato skutečnosti i v českých obchodech, kde se kostka o hmotnosti 250 gramů prodává běžně za cenu vyšší než 70 korun.

Rostoucí ceny másla také podpořily obavy z dalšího poklesu dodávek mléka v důsledku šíření nemocí u dojnic v západní Evropě, včetně katarální horečky ovcí a epizootické hemoragické choroby. Podle analytiků bude trvat měsíce než tyto ceny naberou opačný trend.

Autor: Jan Skala

Související

graf
Ekonomika

Zářijová inflace v Česku opět vzrostla. Zdražily potraviny i energie

profimedia-0826929864
Domácí Vánoce

Liberec už má svůj vánoční strom

čokoláda
Světové dny Jídlo

Den čokolády

18883170512_d04ee788dc_c
Zahraniční

Vánoc se blíží. Venezuela křesťanské svátky posunula na 1. října