neděle 5. května 2024

Pavel v Tel Avivu vyjádřil solidaritu Izraeli a upozornil na humanitární situaci v Gaze

Petr Pavel se v Tel Avivu setkal se svým izraelským protějškem, ten ocenil českou podporu v náročných časech.

profimedia-0837218598

Petr Pavel s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem (15. 1. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Petr Pavel s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem (15. 1. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V pondělí dopoledne přiletěl český prezident Petr Pavel do Tel Avivu. V rámci diplomatické návštěvy se setkal s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem, který ocenil českou podporu v náročných časech. „S prezidentem Jicchakem Herzogem jsem mluvil o bezpečnostní situaci v zemi i o pomoci palestinským civilistům. Vzhledem k tomu, že nás s Izraelem pojí dlouhodobé strategické partnerství, byla velkým tématem i obchodní spolupráce a budoucnost vztahů mezi oběma zeměmi,“ uvedl Pavel na síti X.

Kromě vyjádření solidarity Izraeli Pavel také upozornil na humanitární situaci v Pásmu Gazy. Herzog zdůraznil rostoucí rozsah humanitární pomoci a současně varoval před možností, že se teroristé zmocní této pomoci. Pavel se dnes také setká s izraelským předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem a s rodinami unesených rukojmí za účasti ministra zahraničních věcí Israele Katze.

V úterý 16. ledna navštíví český prezident vojenskou základnu, jež 7. října zasáhly teroristické útoky, a centrum kybernetické bezpečnosti Israel National Cyber Directorate, načež naváže podpisem Memoranda o porozumění v oblasti kybernetické spolupráce. Ještě během dne odletí Pavel do Kataru. Ve středu 17. ledna bude jednat s katarským emírem Tamímem bin Hamad al-Tháním a také místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Mohameda al-Atijim.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není

Rafah_from_VelvetArt_(2826821634)
Zahraniční

Máte týden na propuštění rukojmích, řekl Izrael Hamásu. Pak udeří na Rafáh

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

GMnZiBdbEAAtcns
Zahraniční

Izrael zaútočil na syrský Damašek. Turecko s ním přestává obchodovat