pátek 20. září 2024

Pavel upozorňuje na naléhavou potřebu změn ve vězeňství

Prezident Petr Pavel varuje před kritickým stavem českého vězeňství, který podle něj vyžaduje okamžitou reformu.

profimedia-0896193718

Prezident Petr Pavel
Zdroj: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

  • Prezident Petr Pavel
  • Zdroj: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

Po setkání se zástupci státní správy a odborníky Pavel zdůraznil, že hlavním problémem je nedostatek personálu v českých věznicích, což ovlivňuje celkovou efektivitu systému. Vězeňství v Česku čelí nejen problémům s platy, ale i s přeplněností věznic a nedostatečnou podporou z ostatních oblastí státní správy.

Pavel uvedl, že české věznice jsou přeplněné a stát v současnosti trestá činy, které by jinde byly považovány za přestupky. Odmítl však amnestii jako řešení, neboť bez předešlých změn v trestní politice by podle něj mohla způsobit více škody než užitku. Podle Pavla by amnestie mohla přispět k vysoké recidivě, pokud by nebyly připravené adekvátní sociální programy.

Ministerstvo spravedlnosti plánuje v září předložit novelu trestního zákoníku, která by přinesla alternativní sankce pro drobné trestné činy a neplatiče alimentů. Vězeňská služba ČR čelí vážným personálním problémům, přičemž chybí přibližně tisíc zaměstnanců, zejména strážných a dozorců. Situace je kritická především v pražských věznicích, kde je největší nedostatek personálu. Vysoká psychická náročnost práce a nízké platy odrazují potenciální zájemce o práci v tomto sektoru.

Vězeňská zařízení v Česku jsou naplněno na téměř 97 procent, což zvyšuje riziko násilí mezi vězni a vůči personálu. Tento problém je způsoben nejen nedostatečným personálním obsazením, ale i obecně vysokou mírou agresivity mezi odsouzenými.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty

448739900_1030216298467773_7484642469014011137_n (2)
Domácí

Volby budou o víkendu, rozhodla vláda. Jsme schopní je zajistit, tvrdí Fiala

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu