sobota 18. května 2024

Pavel si vysloužil od občanů trojku jako ve škole

Prezident Petr Pavel je lépe hodnocen než jeho předchůdce, ne ve všech ohledech ho ovšem Češi hodnotí kladně.

Prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel
Zdroj: Facebook Petr Pavel

  • Prezident Petr Pavel
  • Zdroj: Facebook Petr Pavel

Průzkum agentury STEM/MARK z konce listopadu 2023 se zaměřil na to, jak společnost vnímá dosavadní prezidentování Petra Pavla. Od veřejnosti má Pavel nadále lepší hodnocení než jeho předchůdce Miloš Zeman, ale v některých ohledech má podle průzkumu co zlepšovat. Zatímco veřejnost oceňuje zejména jeho způsob vystupování a reprezentaci v zahraničí, zároveň mu vytýká především jeho postoj k řešení politických sporů na domácí scéně. Celkem si vysloužil od občanů průměrnou známku 3.

Prezidentova podpora se různí podle věkových skupin, politických preferencí a socioekonomické situace. Zaznamenává vyšší podporu u mladší generace, vysokoškoláků a příznivců pravice. Naopak u starší populace, voličů opozičních stran a ekonomicky znevýhodněných je jeho hodnocení nižší. „Pozitivní zprávou pro současného prezidenta může být to, že je hodnocen pozitivně – známkami 1 či 2 – i téměř pětinou voličů Andreje Babiše z poslední přímé volby prezidenta. Navíc si odnáší ve všech pěti atributech lepší hodnocení než předchozí prezident Miloš Zeman, který v druhé polovině svého druhého funkčního období měl od české veřejnosti v průměru čtyřku. Na druhou stranu v počátcích své funkce v prvním volebním období též neměl špatnou výchozí pozici,“ rozvíjí výsledky Jan Burianec autor výzkumu ze STEM/MARK.

Kromě postoje k prezidentovi se v průzkumu ptali respondentů na evropskou politiku. Pouze třetina respondentů si myslí, že by Česká republika měla vystoupit z EU. Odejití by více podporovali lidé s nižším vzděláním, voliči Andreje Babiše, a ti, kteří považují členství v EU za škodlivé.

Průzkum též ukázal, že bývalí prezidentští kandidáti Danuše Nerudová za STAN a Karel Diviš za Svobodné mohou ovlivnit výsledek voleb do Evropského parlamentu v roce 2024. Přímou podporu ke kandidatuře má Danuše Nerudová od 43 procent lidí z celé populace a Karel Diviš od 23 procent. Je už tedy jenom na nich, jestli dokážou dostat tyto lidi nakonec k evropským volbám, které se vyznačují dlouhodobě jednou z nejnižších účastí.

Autor: Šimon Mitro

Související

erotické pomůcky
Domácí Vztahy

Erotické pomůcky používají tři z deseti Čechů. Nejčastěji s partnerem

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj

383537213_1667738953690960_3130376854205177673_n
Domácí

O Novotného osudu rozhodně ODS v červnu. Zasloužím si to, tvrdí starosta

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie