neděle 5. května 2024

Párty u Braniborské brány. Berlín slavil legalizaci marihuany v Německu

Po Lucembursku a Maltě je Německo třetí zemí Evropské unie, kde je částečně legální kouření marihuany. Její kuřáci divoce slavili u Braniborské brány.

GKEu01sWcAA98yL

Kuřáci marihuany slavili legalizaci své oblíbené drogy v centru Berlína.
Zdroj: X

  • Kuřáci marihuany slavili legalizaci své oblíbené drogy v centru Berlína.
  • Zdroj: X

Vláda kancléře Olafa Scholze dotáhla do konce zákon o částečné legalizaci marihuany v celém Německu. Přestože kouření marihuany bude dále zakázané ve školách a na sportovištích, nově bude povoleno mít u sebe na veřejnosti až 25 gramů pro osobní spotřebu. Drogu bude také možné pěstovat a to v množství tři rostliny na osobu, či přechovávat 50 gramů. Schválení zákona přivítali zejména kuřáci této rostliny, kteří se sešli na oslavné akci u Braniborské brány v německém hlavním městě Berlíně.

V rámci toho zákona bude od července možné provozovat podniky, kde bude marihuana běžně k dostání. Ode dneška však už prodejci nemusí policii vysvětlovat, kde k droze přišli.

Vládní koalice, v jejíž čele stojí právě Scholzova strana SPD a dále pak ji tvoří i Zelení, kteří jsou dlouhodobě propagátory legalizace marihuany, zákon protlačila i přes odpor opozice. Vůči němu se vymezily nejen konzervativní strany a krajně pravicoví AfD, ale dokonce i některé spolkové země.

Autor: Jan Skala

Související

GMZWhlwW0AEoGYb
Zahraniční

Muslimské Německo? Chalífát chce také členka vysílací rady veřejnoprávní televize

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

profimedia-0869349386
Domácí Česká politika

ANO atakuje 33 procent. Mimo Sněmovnu jsou Lidovci i TOP 09

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv